Premium

Ouderwets keten in De Krachtcentrale; Hans Sibbel start met maandelijkse ’verhalenvertelmiddag’ in Huizen

1/2
Huizen

Gewoon beginnen, beetje klooien en zooien, en weten dat er met Lebbis in de buurt altijd iets bijzonders kan gebeuren. Zo typeert Bert Vas Dias het programma dat cabaretier Hans Sibbel (alias Lebbis) vanaf 29 september gaat presenteren in de kelder van Café Restaurant De Krachtcentrale in Huizen.

Vas Dias stuitte op deze locatie aan de Havenstraat tijdens de Theaterroute, afgelopen voorjaar. „Toen werd er ook in de kelder een voorstelling opgevoerd. Ik dacht: ’Dit is gewoon de ideale comedy kelder’. Zo leuk. De perfecte plek om weer eens ouderwets te keten met Lebbis. We kennen elkaar al jaren, hebben vaker dingen samen gedaan, al in de beginjaren van de Comedytrain in Amsterdam. Ik teken voor de organisatie, Hans voor de inhoud van de programma’s. Zo is de verdeling altijd.”

Goed. Wat gaan we zien tijdens ’Je had erbij moeten zijn’ van Lebbis? Hans Sibbel: „Ik zie het eigenlijk als een ’verhalenvertelmiddag’. Het gaat er niet om dat je iedere paar minuten zoveel mogelijk grappen maakt. Het gaat om het verhaal. Begin daar nou maar eens mee. En comedians hebben nu eenmaal de eigenschap om dingen grappig te maken. Die zijn gewoon verslaafd aan de lach. Dat is duidelijk.”

Of dat verhaal waar is, of niet waar, of een beetje waar; dat doet niet ter zake. „Leugens zijn vaak natuurlijk leuker dan de waarheid. Kijk naar onze poster. Die is geïnspireerd op de film Big Fish (2003, Tim Burton, red.), een film over een man die zijn hele leven fantasieverhalen heeft verteld. Die sfeer, daar moet je aan denken in De Krachtcentrale.”

Verrassing

Hoe de middag precies zal verlopen weet Sibbel nog niet. Ook is het een verrassing wie meedoen. „Ik heb al zeker veertig reacties binnen van mensen die graag aanhaken. Daar zitten professionals tussen, maar ook beginnende cabaretiers en comedians. Ik vind het leuk om jonge mensen een kans te geven zich te presenteren”, zegt hij. „Voorwaarde is wel dat het verhaal uit het hoofd wordt verteld, dus niet van papier. We hebben wat elementjes bedacht. Er zijn iedere middag vier of vijf vertellers. De beste wint een prijs van 250 euro. Wie de beste is, wordt bepaald door een eenkoppige jury, gekozen uit het publiek. De verschillende optredens duren tussen de 5 en 12 minuten. En nogmaals; alles mag: liegen, verzinnen, vergroten, bluffen. Zelfs de waarheid mag gezegd.”

’Je had erbij moeten zijn’ (iedere laatste zondag van de maand tussen 15 en 16.30 uur in De Krachtcentrale in Huizen) is op zoek naar mensen die hun verhaal willen vertellen. Comedians, cabaretiers, maar ook leken en schrijvers. Meedoen? Stuur dan een mail naar jehaderbijmoetenzijn@gmail.com. Kaarten verkrijgbaar via caferestaurantdekrachtcentrale.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen