Premium

Hoorns college zal niet sleutelen aan plannen voor het Kerkplein

Hoorns college zal niet sleutelen aan plannen voor het Kerkplein
De beoogde inrichting van het Kerkplein in Hoorn.
© Illustratie aangeleverd
Hoorn

Het college van Hoorn zal niet meer sleutelen aan de plannen voor het Kerkplein in Hoorn. Dat hebben burgemeester en wethouders laten weten op vragen van VOCHoorn die zich zorgen maakt om de ’shared space-inrichting’, een concept dat elders in het land voor problemen zorgt.

De gemeente geeft in de beantwoording aan dat veel betrokkenen zich de afgelopen jaren over het nieuwe ontwerp hebben gebogen. Daarbij werd onder meer voor ’shared space’ gekozen, een gedeelde ruimte waar voetgangers, (brom)fietsers, automobilisten en motorrijders door elkaar kunnen bewegen.

Naast ondernemers, afgevaardigden uit de horeca en omwonenden van het plein waren ook de Vereniging Oud Hoorn, Ondernemersvereniging Stad Hoorn en de Grote Kerk betrokken bij de inrichting. ,,Op aangeven van een deskundige is het ontwerp van de werkgroep aangepast door het principe van ’shared space’ van gevel tot gevel uit te voeren’’, zo schrijft de gemeente. ,,Door toepassing van hetzelfde materiaal wordt het een plein en is het duidelijk dat een auto te gast is op het Kerkplein.’’ VOCHoorn constateerde dat ’shared space’ onder meer op het Domplein in Utrecht tot chaos en ongelukken heeft geleid. Een vergelijking die mank gaat, zo vindt het college. ,,Die situatie is niet te vergelijken met het Kerkplein omdat de samenstelling en intensiteit van het verkeer anders is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen