Premium

Groei aantal ww-uitkeringen in Haarlem komt door tijdelijke banen op scholen

Groei aantal ww-uitkeringen in Haarlem komt door tijdelijke banen op scholen
Een onderwijzeres aan het werk.
© Archieffoto
Haarlem

In Haarlem is het aantal ww-uitkeringen in augustus van dit jaar licht toegenomen, vergeleken met de maand juli. Het cijfer van afgelopen maand is positief, als het naast de werkloosheidscijfers van augustus 2018 wordt gelegd.

Haarlem telde in augustus van dit jaar 2.309 werklozen, 63 meer dan in de maand juli. In augustus 2018 waren dat 2.601 werklozen, wat betekent dat het aantal mensen met een ww-uitkering in een jaar tijd met pakweg driehonderd is afgenomen.

Dit beeld stemt overeen met de cijfers van de direct omliggende gemeenten, uitgezonderd Zandvoort waar het aantal werklozen de afgelopen maand juist is verminderd (van 200 naar 193).

De cijfers van de Miljoenennota zijn uiterst positief en de arbeidsmarkt is overspannen, zo is bijna dagelijks in de krant te lezen. Hoe luidt de verklaring voor de toename van de werkloosheid?

Erik Stam, arbeidsmarktonderzoeker bij het UWV, denkt dat het aantal gestegen werklozen komt doordat veel tijdelijke contracten in het onderwijs in augustus waren afgelopen.

,,We zullen zien dat deze mensen, nu de scholen weer zijn begonnen, weer aan de slag gaan.’’

De arbeidsmarkt in Noord-Holland is krap, bedrijven moeten goed hun best doen om werknemers te vinden. Het aantal ww-uitkeringen is het afgelopen jaar flink gedaald. Niettemin verwacht Stam dat deze daling langzaam gaan verminderen. ,,De grote krimp van de werkloosheid is voorbij.’’

Nog steeds vinden mensen in creatieve en taalkundige beroepen moeilijk een baan, naar vaklui in de ICT en technische beroepen is daarentegen zeer veel vraag. Werkzoekenden in creatieve en taalkundige beroepen komen in Amsterdam sneller aan werk dan in Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen