Premium

Aantal speelplaatsen in Beverwijk is gehalveerd, maar een Feestaardvarken is welkom

Aantal speelplaatsen in Beverwijk is gehalveerd, maar een Feestaardvarken is welkom
Het Feestaardvarken in Arnhem: spelen en ontmoeten.
© Archieffoto
Beverwijk

De gemeente Beverwijk heeft de bezuinigingen op de speelplekken niet zo strak uitgevoerd als voorgenomen. De hoeveelheid is weliswaar gehalveerd. Maar bij buurten waar een speeltoestel node werd gemist, werd de hand over het hart gestreken.

Het beleid is drie jaar geleden ingezet. Er werd in 2016 vastgesteld dat er zeer veel speelplaatsen in Beverwijk waren, wat leidde tot hoge kosten voor onderhoud en vervanging. De waarde van het aantal speeltoestellen was 4,4 miljoen euro, bleek donderdagavond tijdens een presentatie van het speelruimtebeleid aan de raadscommissie. Er waren veel plaatsen met maar een of twee toestellen wat weinig uitdaging bood aan kinderen.

Het was een behoorlijke uitdaging voor de gemeente, zo bleek uit de presentatie, om het aantal speelplekken te verminderen. De boodschap naar de buurten was geen gemakkelijke. Er zijn drie centrale speelplaatsen gerealiseerd: in het Florispark, bij het Cnossenhof en op de Olieslagerslaan die nog niet af is.

De komende tijd worden speelbuurten voor basisschoolkinderen in kaart gebracht. Speelbuurten worden begrensd door het spoor, brede wegen of watergangen. Grenzen waar basisscholieren niet overheen gaan. Er wordt gekeken hoeveel kinderen in zo’n buurt wonen en wat er nodig is.

Meedenken

In Oosterwijk wordt een speelplek gerealiseerd waarbij de inwoners mogen meedenken. In de wijkwinkel hangen drie panelen met de mogelijkheden.

De gemeente Beverwijk zou wel iets willen als het Feestaardvarken, dat Arnhem cadeau kreeg van Burger’s Zoo. Een groot kunstwerk waar kinderen op spelen, jeugd en volwassenen elkaar ontmoeten. Ali Bal van Samen Beverwijk weet wel een plek voor zo’n kunstwerk. Als het mooi weer is, ziet het raadslid kinderen spelen bij de Bedriegertjes op het Stationsplein. Bij slechter weer zijn ze er niet. ,,Ik mis een speeltoestel in het centrum’’, aldus Bal.

In de Broekpolder wordt momenteel een natuurspeelplaats gerealiseerd na een crowdfunding actie van de bewoners. Zij houden straks de speelplaats schoon, maar de gemeente Beverwijk staat garant voor de veiligheid.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen