Premium

Tent fungeert als ’praathuis’ voor inwoners van Edam-Volendam die willen meedenken over de toekomst

Tent fungeert als ’praathuis’ voor inwoners van Edam-Volendam die willen meedenken over de toekomst
Het ’praathuis’ stond donderdag bij winkelcentrum De Stient in Volendam.
© Foto Erik Rietman
Volendam

Niet van hogerhand beslissen wat er moet gebeuren, maar juist de gemeenschap met ideeën laten komen. Dat is de gedachte achter het mobiele praathuis, onderdeel van de omgevingsvisie die de gemeente Edam-Volendam wil gaan vormgeven.

Manu van Lin (37) en Nicole Ploeger (28) zijn beleidsmedewerkers van de gemeente . ,,De omgevingswet komt eraan’’, vertellen zij. ,,Een wet die heel veel regels gaat samenvoegen, maar ook voor de gemeente nieuwe instrumenten moet opstellen. Een daarvan is de omgevingsvisie die de toekomst gaat bepalen van de fysieke leefomgeving.”

De gemeente wil deze niet zelf gaan bedenken, maar de inwoners en bedrijven horen. ,,Dus niet in een zaaltje, maar laagdrempelig met een mobiel ’praathuis’ (een knipoog naar het door veel ouderen dagelijks bezochte huisje op de Dijk, red.).’’

De tent staat steeds op een andere locaties: afgelopen weekeinde in Etersheim en deze donderdag bij winkelcentrum De Stient in Volendam. Ook hier kunnen inwoners hun zegje te doen over de toekomst van de gemeente. Dit onder meer aan de hand van een spel waarbij de deelnemers kaartjes trekken met daarop relevante vragen aangaande de leefomgeving. Ria Jonk (61) trekt een kaartje met de vraag wat volgens haar een belangrijke economische sector is over veertig jaar. ,,Veertig jaar? Dan zal ik er wel niet meer zijn”, lacht ze. ,,Wat ik over veertig jaar belangrijk vind, is dat de kinderen het goed hebben. Dat het voor die generatie nog mogelijk is om een huis te kopen, want dat wordt de huidige jongeren steeds moeilijker gemaakt. Huurhuizen zijn er niet of niet te betalen en van de bank krijgen ze vaak ook geen geld voor een hypotheek.”

Over de jeugd maken meer Volendammers zich zorgen. Zo ook Leon Smit (40) die het vooral belangrijk vindt dat Volendam een plek behoudt waar jongeren terecht kunnen. ,,De jeugd is toch onze toekomst en die moeten we koesteren.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen