Premium

’Beemster is kroon op Purmerend’: Purmerendse politiek blij met herindelingsplan

Purmerend

De Beemster politiek had er dinsdag een vergadering van bijna vier uur voor nodig om in te stemmen met het Herindelingsontwerp voor de fusie met Purmerend. De commissie algemene zaken in Purmerend had donderdagavond aan drie kwartier genoeg om een klap te geven op het fusiedocument.

Voor de kleinere plattelandsgemeente is de stap dan ook wel groter om het lot in handen te leggen van een stad met 80.000 inwoners. Hoewel Purmerend meermalen te kennen heeft gegeven veel waarde te hechten aan het uitgestrekte Werelderfgoed ten westen van de stad. ,,Beemster is de kroon op Purmerend’’, vatte VVD-fractievoorzitter Jan Peter Dompeling het samen.

De Beemster politiek kwam dinsdag met enkele wijzigingen voor het fusiedocument, onder meer om het belang van de agrarische sector nog meer te benadrukken. Burgemeester Don Bijl stelde voor om niet al te moeilijk te doen over die tekstwijzigingen. Die geven de Beemster comfort terwijl ze niet afdoen aan de intentie van het Herindelingsontwerp. De Purmerendse politiek deelde die mening en ging in overgrote meerderheid akkoord.

Gemeentebelangen Purmerend is tegen de fusie. Bram Buskoop vindt die alleen bespreekbaar als de bevolking zich eerst in een referendum heeft uitgesproken over het samengaan. Ook de PVV ziet beren op de weg en dreigt tegen te stemmen. Leefbaar Purmerend moet de knoop eveneens nog doorhakken. ,,We willen geen risico’s nemen met Purmerend’’, stelde fractievoorzitter Chris Boer. De overige partijen zijn positief. Zo positief dat ze in de aanloop van de fusie per 1 januari 2022 al willen samenwerken met hun collega-raadsleden in Beemster. Bijvoorbeeld op het gebied van de nieuwe Omgevingswet.

Dan kunnen ook cultuurverschillen worden weggenomen. Zo wilde de Beemster Polder Partij in het Herindelingsontwerp al afspraken maken over wildbeheer. In Purmerend zijn jagers niet welkom, maar in Beemster vraagt ganzenoverlast nu eenmaal om wildbeheer, stelt fractievoorzitter Nico de Lange. Die tekstaanpassing kwam er dinsdag niet door. De andere partijen in de Beemster willen dat in de aanloop naar de fusie op een andere manier regelen. Bert Meulenberg (Stadspartij) deed donderdagavond een handreiking. ,,Dat wildbeheer moet in een later stadium worden opgelost. Dat is wel zo netjes.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen