Duizendknoop te lijf met 5000 volt in Castricum

De duizendknoop krijgt elektroschokken op de Neeltje Groentjesstraat in Castricum.
© foto gemeente castricum
Castricum

De gemeente Castricum heeft een nieuwe manier gevonden om de woekerende Japanse duizendknoop te bestrijden: elektriciteit.

De gemeente heeft er noge verwachtingen van: ’De methode is gloednieuw, veilig, en komt uit Engeland’.

Met een lange ijzeren staaf wordt 5000 volt door de duizendknoopwortels gejaagd. Na zes behandelingen moet de plant definitief het loodje leggen, zo luidt de procedure.

Succesvol

De gemeente meldt: ’In Engeland blijken proeven met deze manier van bestrijden redelijk succesvol. Omdat de gemeente Castricum de inheemse planten graag behoudt en verspreiding van de indringer wil beperken, is besloten om deze nieuwe methode ook hier te testen’.

De Japanse duizendknoop (fallopia japonica) is een zogenoemde invasieve exoot die enorm snel groeit en inheemse soorten met gemak verdringt.

Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij heel moeilijk weer weg te krijgen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen zelfs gebouwen, leidingen en wegen beschadigen.

Wortel en tak

De gemeente vraagt inwoners de plant weg te halen als die in de tuin staat: ’Het beste is om hem met wortel en tak helemaal uit te graven. De wortels kunnen echter meters diep groeien. Het is belangrijk om alle wortelresten te verwijderen. Uit een vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant’.

Het afval moet niet de kans krijgen te ontkiemen: ’Gooi de plant nooit op een composthoop of in de groene bak maar bij het restafval. Dan wordt hij verbrand en kunt u verdere verspreiding voorkomen’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.