Anthony ’Adriano’ Berenstein wil vooral voor zijn vriendin kunnen zorgen

Anthony Berenstein: ’Ik wil voor mijn vriendin zorgen, daarvoor wil ik geld verdienen met voetbal.’
© Foto VI Images
Velsen-Zuid

Op de pleintjes werd Anthony Berenstein (22) vroeger Adriano genoemd, naar de Braziliaanse topspits. Inmiddels is de oud-Volendammer geen spits maar linksback bij Telstar en Marcelo zijn nieuwe voorbeeld.

Sinds Berenstein door Andries Jonker op de linksbackpositie werd gepositioneerd, kijkt hij naar filmpjes op YouTube om het spel van wereldklasseverdedigers te bekijken. Zijn favoriet is Marcelo van Real Madrid. ,,Prachtig om te zien hoe hij opkomt. Hij heeft de Braziliaanse samba in zijn spel. Aanvallend is hij sterk, maar ook verdedigend. Ik kijk heel veel voetbal en probeer alles wat ik zie in me op te nemen. Ik had sinds de jeugd bij Zeeburgia niet gespeeld in de verdediging, maar ik denk dat ik redelijk snel dingen oppak. Door andere spelers te bestuderen, hoop ik mezelf verder te kunnen ontwikkelen op deze positie.”

Berenstein heeft altijd al iets met Braziliaanse voetballers gehad. Zijn vader juichte tijdens een WK altijd voor de goddelijke kanaries. ,,Op mijn vierde was ik al voor Brazilië. Adriano was wel een beetje mijn held, omdat mijn vrienden mij zo noemde.”

De Adriano van Zuidoost speelde namens FC Utrecht in Oranje onder 17 met onder meer Steven Bergwijn en Donny van de Beek. De carrière van Berenstein kwam met horten en stoten op gang. Juist op het moment dat hij het eerste van Utrecht begon te ruiken, raakte hij ernstig geblesseerd. Via FC Dordrecht kwam hij bij de amateurs van Magreb '90 terecht. Het ging niet naar zijn zin en hij besloot zelfs te stoppen met voetballen. ,,Drie maanden lang raakte ik geen bal aan. Toen kwam de gelegenheid om bij FC Volendam stage te lopen. Daar dwong ik een contract af.” Toch groeide hij in anderhalf jaar bij Volendam nooit uit tot sterkhouder. Iets wat hij bij Telstar wel voor elkaar wil krijgen. ,,Ik ben 22, het is toch een beetje nu of nooit. Ik ben eerlijk: ik was veel te zwaar. Ik werk nu ook buiten de club aan mijn lichaam. Ik moet nog fitter worden. Vaak trek ik in mijn eentjes sprintjes van de ene zestien naar de ander of ga ik in de sportschool fietsen. Ik woon sinds kort samen met mijn vriendin. Ik wil voor haar kunnen zorgen. Voetbal is heel erg leuk, maar uiteindelijk wil ik ook geld verdienen.”

De wedstrijd vanavond tegen Volendam stond al even in zijn agenda. ,,Mijn oude teamgenoot Darryl Bäly appte meteen nadat ik had getekend. ’Be ready for 20 september. Ik kijk er naar uit.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen

Video uitgelicht