Nabestaanden van marineduikster willen zwaardere aanklacht

Nabestaanden van marineduikster willen zwaardere aanklacht
© Defensie
ARNHEM

Nabestaanden van de 23-jarige marineduikster Mandy Groenewoud uit Zwaag die november 2015 omkwam bij een duikongeluk op Curaçao, willen een zwaardere aanklacht tegen vier betrokken militairen bij die duik.

Ze beginnen daarom een klachtprocedure bij het gerechtshof om af te dwingen dat het Openbaar Ministerie (OM) de beschuldiging verzwaart.

Dat bleek donderdag in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tijdens een eerste rechtszitting tegen de vier militairen.

Lees ook: Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat duikongeval Defensie onderzoeken

Het OM beschuldigde daar een vrouw uit Den Helder (50), haar instructeur uit Anna Paulowna (51) en twee meerderen uit Hippolytushoef (52) en Alkmaar (45) ervan dat zij de "veiligheidsvoorschriften niet volgden, met dodelijke afloop".

De nabestaanden willen vervolging wegens het zwaardere dood door schuld, een beschuldiging die het OM na onderzoek heeft laten varen.

De duikster kwam om nadat zij water in haar masker kreeg en haar spraakverbinding met haar collega’s wegviel. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestapt op ‘lijncommunicatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout en hulp kwam te laat.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen