Premium

Celstraf voor grote cokesmokkel naar Medemblik

Celstraf voor grote cokesmokkel naar Medemblik
Medemblik

De 56-jarige Hendrik R. uit Heerde is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 40 maanden celstraf waarvan 24 maanden voorwaardelijk voor betrokkenheid bij de doorvoer van acht kilo cocaïne op 8 december 2016 vanuit Antwerpen naar Medemblik.

De cocaïne maakte onderdeel uit van de 1800 kilo cocaïne die vier dagen daarvoor in de haven van Antwerpen door de douane was ontdekt aan boord van een schip dat afkomstig was uit Colombia. De cocaïne zat verstopt tussen dozen bananen.

Eis

Twee weken geleden eiste de officier van justitie zes jaar celstraf, omdat het OM vindt dat R. ook betrokkenheid bij de invoer van de 1800 kilo cocaïne kan worden aangerekend.

De rechtbank komt tot een veel lagere straf, omdat zij dit laatste niet bewezen acht. Wel is R. volgens het vonnis van de rechtbank verantwoordelijk voor de doorvoer van acht kilo cocaïne naar Medemblik.

De medeverdachten zijn vorig jaar veroordeeld tot celstraffen van 42 maanden oplopend tot zeven jaar. De strafzaak tegen R. werd toen aangehouden omdat hij van raadsman wisselde.

De cocaïne kwam begin december 2016 verstopt tussen een lading bananen in het schip de Crown Opal vanuit Colombia aan in Antwerpen. Europol die in samenwerking met de Colombiaanse autoriteiten het transport nauwlettend in de gaten hield, seinde de Belgische douane in die de enorme hoeveelheid cocaïne met een handelswaarde van 36 miljoen en een straatwaarde van 90 miljoen euro onderschepte.

Na toestemming van de Belgische autoriteiten liet de douane een partij bananen voorzien van een peilbaken en afluisterapparatuur door. Daarbij werd een kleine hoeveelheid van de inbeslaggenomen cocaïne in drie buisje teruggeplaatst.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen