Premium

Weesp worstelt met zwaar vrachtverkeer in historische binnenstad, overlast trucks duurt voort

Weesp worstelt met zwaar vrachtverkeer in historische binnenstad, overlast trucks duurt voort
Vrachtwagens en tractoren veroorzaken schade aan huizen op de grachten in Weesp. Op de foto uit 2007 werd gewerkt aan de aanleg van parkeerplaatsen nadat er bomen waren gekapt.
© Archieffoto HMC
Weesp

De klachten van binnenstadbewoners rond Achter ’t Vosje in Weesp over de overlast van grote vrachtwagens zijn weer helemaal terug op de politieke agenda.

Het is echter volstrekt onduidelijk of er binnen afzienbare termijn iets aan gedaan wordt.

Van een onderzoek dat begin 2018 naar de kwestie is gedaan zijn weliswaar resultaten. Maar hoe die in maatregelen gegoten kunnen worden, is nog onbekend. Dat blijkt uit de antwoorden die GroenLinks heeft gekregen op vragen daarover.

Christian Pfeiffer (GroenLinks) zette de brief die de bewoners in het voorjaar aan de gemeente schreven over kapotgereden trottoirbanden en scheuren in gevels op de agenda van de commissie SOB. Hij vroeg het college van b en w prioriteit aan de oplossing van het probleem te geven. ,,We moeten daadkrachtiger optreden.”

Wethouder Leon de Lange was het met Pfeiffer eens dat het probleem al heel lang bestaat. De gemeenteraad heeft in 2017 raadsbreed een CDA-motie aangenomen waarin werd aangedrongen op een onderzoek naar vrachtwagenoverlast. Dat er aan de hand van de nog geen vervolgstappen zijn gezet, wijt De Lange aan het feit dat er ,,absoluut een gebrek is aan ambtelijke capaciteit.”

De gemeente heeft een enquête gehouden onder ondernemers en winkeliers in het centrum en agrariërs en loonwerkers van de ’s-Gravelandseweg. Uit de beantwoording van de GL-vragen blijkt niet wanneer er wel maatregelen zijn te verwachten. Zwaar vrachtverkeer in de historische binnenstad is ’niet wenselijk’, maar goederenvervoer met vrachtwagens is wel degelijk van belang voor winkels en bedrijven in de stad. ,,De diverse belangen dienen tegen elkaar afgewogen te worden”, staat er in de beantwoording. ,,Het streven is om de overlast van vrachtverkeer te minimaliseren.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen