Premium

Leerlingen Tabor College Werenfridus Hoorn kijken met leeftijdsgenoten uit Europa naar het milieu

Leerlingen Tabor College Werenfridus Hoorn kijken met leeftijdsgenoten uit Europa naar het milieu
Buitenlandse leerlingen bezoeken met hun leeftijdsgenoten het Werenfridus Agriport.
© Foto Werenfridus
Hoorn

Waar leerlingen van het Tabor College Werenfridus in Hoorn begin dit jaar naar Italië, Spanje, Turkije en Slowakije reisden, was het nu de beurt aan leerlingen uit die landen om naar Nederland te komen. Dit alles gebeurt in het teken van het BaPN (Be Aware of and Protect Nature) project.

Het BaPN-project staat in het teken van duurzaamheid, maar er komen - volgens Maria de Wolf (44), management assistent en coördinator internationalisering op het Werenfridus - tevens andere onderwerpen aan bod.

Afval

,,De kinderen hebben afgelopen week van alles gedaan en gezien op het gebied van natuur, cultureel erfgoed, technologie en dus duurzaamheid. We wisselen lessen uit, hebben musea bezocht, afval uit de grachten gehaald en samen met de wethouder een boom geplant als symbool van duurzaamheid. Kortom een overvolle week”, zegt De Wolf.

Marta Ochando (14) uit Valencia zegt een leuke week achter de rug te hebben. ,,Het is hier prachtig met veel water, maar Valencia is mooier”, lacht ze.

,,Ik vind het leuk om met kinderen uit andere landen te praten over de natuur en de wereld. In Spanje zijn vooral de ouderen minder bezig met het milieu. Ze gooien vaak hun afval gewoon op straat. Vreselijk is dat, maar het is heel moeilijk om hun denkwijze nog te veranderen. Het is vooral aan ons, de jeugd, om iets terug te doen voor de natuur. Het gaat tenslotte ook om onze toekomst.”

Sara Schouten (14) van het Werenfridus is het met haar leeftijdsgenootje uit Spanje eens. ,,Er is ook een groot verschil zichtbaar tussen de vorige generaties en onze generatie’’, zegt zij. ,,De ouderen wisten nog niet wat de consequenties waren van het gooien van plastic op straat.

Of het kappen van bomen. Inmiddels is dat wel duidelijk. Wij proberen dan ook om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. We geven hier het goede voorbeeld en hopen natuurlijk dat anderen het voorbeeld volgen.’’

De leerlingen van het Werenfridus hebben van afval kleding gemaakt en dit zullen ze vrijdagavond, de afsluitende avond, tonen tijdens een heuse modeshow waar ouders, vrienden, vriendinnen, opa’s en oma’s en andere belangstellenden.

De Wolf: ,,Het is de afsluiting van een prachtige week waarin de leerlingen hebben kunnen zien hoe wij hier in Nederland omgaan met duurzaamheid en de natuur in z’n algemeen. We hopen dat ze ooit in de toekomst nog eens terugkeren om te kijken hoe het met hun eigen geplante boom gaat.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen