Premium

Volle bak bij presentatie woningbouwplannen Zanderij: veel vragen, nog niet veel antwoorden

1/2
Castricum

Een raadszaal vol nieuwsgierigen. De presentatie voor de woningbouwplannen in de Castricumse Zanderij trok donderdagavond veel belangstellenden. Ze hadden veel vragen, maar op niet alles kregen ze antwoord.

Dat de gebieden ’Kaptein Kaas’ en ’Puikman’ niet zomaar rechttoe-rechtaan wijkjes worden, is wel zeker. De bedoeling van ontwikkelaar Cees Nelis is op de locatie Kaptein Kaas een geheel nieuw landschap aan te leggen, met duinen en waterpartijen.

In dit glooiende landschap, met waterpartijen en kronkelende weggetjes (geen doorgaand autoverkeer) komen dan voornamelijk dure woningen: 37 vrijstaande, drie patiowoningen, zes tweekappers en 27 dure appartementen. In één appartementenblok, helemaal in de hoek bij de Kramersweg, komen 26 sociale woningen.

Volgens diverse bewoners komt dat laatste blok te dicht tegen hun woningen aan de Kramersweg te staan. Een vragensteller vond de muur van woningen ’te hard’.

Maar Nelis denkt dat de blokken, eenmaal ingepast in het duingebied, ’minder hard overkomen’.

De bij het project betrokken architect Petra Kramer noemde de gepresenteerde plaatjes ’geen ontwerp maar een volumestudie’: ,,Het zijn de eerste impressies.’’

Vragen ook over het voornemen om de anti-tankmuur langs de Oude Schulpweg te doorbreken voor een wandel- en fietsroute naar de duinen. Ernst Mooij (Werkgroep Oud-Castricum) liet zijn ongenoegen blijken. De muur is immers een gemeentelijk monument.

Worden de sociale woningen koop- of huurhuizen? Liefst huur, zei wethouder Paul Slettenhaar, maar uiteindelijk is dat aan de verhuurder. Op de locatie Kaptein Kaas wordt gesproken met Kennemer Wonen, in het gebied Puikman met een ’andere partij’. In dat gebied wordt een van de drie blokken ’sociaal’, namelijk blok C dat het dichtst tegen de Beverwijkerstraatweg aan komt te staan. Parkeren bij alledrie de blokken gaat zoveel mogelijk onder de gebouwen. Het idee is de overige plekken te mengen met het P + R-terrein bij het station.

Vragen te over, maar niet overal antwoorden op. Wat gaan de woningen kosten? Niet bekend. Worden de files voor de spoorwegovergang niet nog langer? Geen antwoord. Het is wachten op een gedetailleerde uitwerking. Volgende week buigt de gemeenteraad zich er over.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen