Zestiende editie van ’Taeje Bôkkesrace’ op Gooimeer bij Huizen

© Foto: Dick Sleiffer
Huizen

Stichting Huizer Botters organiseert vrijdag 20 september voor alweer de zestiende keer de traditionele ’Taeje Bôkkesrace’ op het Gooimeer voor de kust van Huizen.

De race is een business event en is met in totaal twintig deelnemende botters één van de grootste botterevenementen van de ’Zuidwal’. Naast de vier Huizer botters doen ook botters mee uit andere historische vissersplaatsen rond de vroegere Zuiderzee, zoals Elburg, Harderwijk, Spakenburg en Urk.

Wisseltrofee

De meeste botters worden door de deelnemende bedrijven ingehuurd om de band met hun zakenrelaties te versterken, maar er zijn ook bedrijven die de dag gebruiken om iets sportiefs met het personeel te doen. ’De ervaring leert dat het absoluut geen rustig boottochtje over het Gooimeer wordt’, melden de organisatoren. ’Het wordt een fanatieke en bikkelharde wedstrijd om wie dit jaar de wisseltrofee naar zijn bedrijf mag meenemen.’

Vergeet je Verdriet

De wedstrijd vindt plaats tussen 13.00 en 16.00 uur. Smartlappenkoor Vergeet je Verdriet zingt de botters bij terugkomst in de haven toe. Burgemeester Sicko Heldoorn neemt rond zes uur ’s avonds de prijsuitreiking voor zijn rekening.

Opbrengst

De race is indertijd opgezet als fundraising-activiteit voor de Stichting Huizer Botters. De opbrengst is hard nodig om de vier Huizer botters en de jeugdschouw in de vaart te houden. Komende winter zijn er omvangrijke restauratiewerkzaamheden nodig voor zowel de HZ 92 en de HZ 45. Omdat de werf maar plaats biedt aan één botter wordt het werk aan de HZ 45 deels uitbesteed aan de werf in Spakenburg en zal het onderhoud aan de andere schepen in de open lucht moeten plaatsvinden.

Bokking

Rond 1885 lagen er meer dan 180 botters in Huizen en was het vissersdorp de grootste aanvoerhaven van haring in Nederland. Bijna de hele productie van bokking (gerookte en gezouten haring) werd geëxporteerd naar Duitsland.

Koeling was toen tijdens het transport nauwelijks mogelijk. Daarom werden deze exportbokkingen extra hard gerookt om bederf te voorkomen. Die noemden ze, in Huizer dialect ’taeje bôkkes’.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen