Premium

HBS met vernieuwd team op hoger niveau: ’Als we erin blijven doen we het goed’

HBS met vernieuwd team op hoger niveau: ’Als we erin blijven doen we het goed’
Overleg tijdens de training van HBS tussen speelster Lisa Bok en coach Jeroen Tuininga.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Bloemendaal

Vorig jaar promoveerde HBS naar de promotieklasse, maar raakte vervolgens een aantal bepalende speelsters kwijt. De club uit Bloemendaal moet een nieuwe balans vinden, maar krijgt daar op het hogere niveau weinig tijd voor.

De eerste wedstrijd was gelijk een zware. MOP maakte het Bloemendaal vorig seizoen erg lastig in de play-offs om een plaats in de hoofdklasse. Pas na drie wedstrijden gaf de formatie uit Vught zich gewonnen.

Dit jaar probeert MOP het opnieuw en heeft daarmee een totaal andere instelling dan HBS, dat zijn weg nog moet vinden op het op een na hoogste niveau van Nederland. Zondag verloor HBS de uitwedstrijd met 3-0.

,,En dus hebben we het eigenlijk goed gedaan”, zegt Lisa Bok, met 27 jaar de oudste én meest ervaren speelster bij HBS. In haar tien jaar bij het eerste team maakte ze van alles mee. Promotie uit de eerste klasse, weer degraderen en weer twee keer promoveren.

Ze speelde nog nooit zo hoog als nu. ,,We moeten voor iedere meter knokken in deze competitie. Je kunt wel zeggen dat je weer bovenin mee wil draaien, maar dat is niet realistisch. Ons doel is handhaven zonder play-outs.”

Om dat voor elkaar te krijgen zal HBS wel moeten gaan scoren. En wie dat dan moet doen is nog niet helemaal duidelijk. Vorig jaar was Demi Hilterman met haar goede strafcorner belangrijk, de veldgoals werden meestal gemaakt door Fleur Snijders.

Laat dat nou de twee zijn waar coach Jeroen Tuininga niet over kan beschikken. Hilterman vertrok naar Bloemendaal, Snijders liep in het duel met MOP een knieblessure op. Hoe erg het precies is moet nog duidelijk worden, maar Tuininga rekent voorlopig niet op haar.

Ook mist hij Nicole Oud, die in de laatste wedstrijd in de overgangsklasse haar kruisband afscheurde en dit seizoen niet speelt. ,,En er is een aantal vertrokken”, vertelt de coach. ,,Ja, er zijn betere momenten om nieuwe mensen in te passen dan nu. En nee, ik denk niet dat we met deze groep kampioen waren geworden in de overgangsklasse. Maar dat betekent niet dat we nu gaan degraderen. De ervaring die Demi en bijvoorbeeld Floor Been (gestopt) brachten, kunnen we niet zomaar opvangen. Maar het biedt ook kansen aan anderen, er ontstaat een nieuwe dynamiek in de groep.”

Bok is het daarmee eens. ,,Ik heb me ook wel zorgen gemaakt, door de ervaring die we in de ploeg hadden zijn we op dit niveau gekomen. En dat dit nu met Fleur gebeurt is heel ongelukkig, we hadden allemaal een rotgevoel toen ze van het veld werd gedragen. Misschien valt het nog mee, maar anders moeten anderen opstaan. Gelukkig hebben we heel goede nieuwe speelsters erbij gekregen.”

Tuininga weet nog niet precies waar zijn vernieuwde team staat. ,,Ik hoop maar dat MOP de echte top is”, lacht hij. ,,Er zitten meer goede teams tussen hoor, bijvoorbeeld Huizen dat uit de hoofdklasse is gedegradeerd. In de promotieklasse zitten veel grote clubs, met faciliteiten die wij niet hebben. Die hebben hoofdklasse-ambitie en hebben daar de aanwas en het geld voor. Zo’n hele club is erop ingericht. Je zag het bij MOP ook. Ze hadden een looptrainer, de coaches hadden allemaal oortjes in. Wij hebben een klein beetje geld en betalen gewoon contributie. Dat is hoe HBS is en hoe we willen zijn. We weten wat onze status is, maar we zijn ook gewoon trots dat we hier spelen. Als we erin blijven doen we het goed. We zien het verder wel.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen