Premium

Politiek vuur laait onmiddellijk op in Laren

Politiek vuur laait onmiddellijk op in Laren
Jacqueline Timmerman: ,, . . . wil ik even niets van u horen’’.
© Foto gemeente Laren
Laren

Nog geen tien minuten was het nieuwe politieke oud of in Laren sloeg dinsdagavond de vlam al in de pan. En de rest van de avond bleef het knetteren.

Maria Klingenberg (Liberaal Laren) ontstak het vuur. Ze meldde dat haar fractie deze week aanvullende vragen stelt over het nieuwe Rosa Spier Huis omdat ’een deel van de antwoorden op onze eerdere vragen onjuist is’. En: ,,Wethouder Stam lapt een aantal dingen wat betreft ruimtelijke ordening aan zijn laars.’’ De wethouder nam deze, wat hij noemde, ’winstwaarschuwing’ voor kennisgeving aan, maar de toon was gezet.

Opvallend fel kwamen leden van de raadscommissie ruimte en infrastructuur tegenover elkaar te staan toen het ging over de Regionale Energiestrategie (RES). Het Gooi en de Vechtstreek behoren tot de RES-regio Noord-Holland Zuid. Alle 30 RES-regio’s moeten aan de rijksoverheid laten weten hoeveel extra energie ze kunnen opwekken met zonnepanelen en windmolens.

Een ambtenaar van de Regio Gooi en Vechtstreek schetste hoe stap voor stap naar dat ’bod’ wordt toegewerkt. Hij deed dat eerder in onder meer Gooise Meren en Blaricum. Waar dat elders geen ophef veroorzaakte, vlogen in Laren de commissieleden elkaar in de haren.

Dat deze regio waarschijnlijk maar een kleine bijdrage kan leveren - er is immers veel beschermde natuur - daarover was iedereen het wel eens. ,,Tenzij, ik noem maar iets geks, we zouden besluiten hier een kerncentrale neer te zetten’’, merkte Hans Faas (VVD) op. Dat hij dat ironisch bedoelde, was wel duidelijk. Daarvan was geen sprake toen Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren) aan het woord kwam. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat de mens maar een heel kleine invloed heeft op het klimaat. Wij voelen wel voor kleine kerncentrales.’’

Andreas Grunwald (D66) wist niet wat hij hoorde. Hij had ’het toenemende verbazing en plaatsvervangende schaamte’ geluisterd. Bart Vos (Larens Behoud) sloot zich daar van harte bij aan. Net als Faas meende Timmerman echter dat D66 klimaat met milieu verwarde. Timmerman zei zeer met het milieu begaan te zijn. Ze heeft ’al vijftien jaar een warmtepomp, ik spoel de wc door met water uit de grond en daarmee doe ik ook de was en douche ik me’. Zolang Grunwald en Vos dat niet ook doen, ’wil ik even niets van u horen’, aldus Timmerman.

Bij de rondvraag wilde ook Carel van Hest (CDA) een klimaatsceptische duit in het zakje doen. De voorzitter hamerde hem af omdat hij niets vroeg, maar een betoog wilde afsteken. En dat begon zo: ,,CO2-uitstoot beïnvloedt het klimaat niet.’’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen