Premium

Katinka Polderman beziet in ’Polderman draagt een steentje bij’ de wereld vanuit een fauteuil

Katinka Polderman beziet in ’Polderman draagt een steentje bij’ de wereld vanuit een fauteuil
,,Mijn voorstelling is gelukt als mensen iets meekrijgen zonder zich aangevallen te voelen.’’
© Foto: Krijn van Noordwijk

Katinka Polderman komt net terug van de uitgeverij. Ze behoort tot de betere Nederlandstalige tekstschrijvers en haar liedjes vormen de basis van haar cabaretprogramma’s. „Je hebt een scoop, mijn liedteksten worden gebundeld.”

Naast haar theaterwerk schrijft ze voor de Volkskrant over boeken en voor de radioprogramma’s Spijkers met Koppen en Andermans Veren. Ze wordt veel gevraagd en beseft dat dat een luxepositie is.

„Goed voor je ego, maar in keuzes maken ben ik niet zo goed. Er zitten nog mensen te wachten op werk dat ik deze zomer had moeten inleveren. Ik zeg op te veel dingen ’ja’ en dan winnen kleine projectjes met snelle deadlines het van grote dingen voor de langere adem.”

Zo’n vijfentwintig jaar geleden start de veertienjarige Katinka haar schrijverscarrière met liedjes voor haar band Willem Alexanders Harem. Ze brengt haar jeugd door in Zeeland, maar verlaat daarna haar geboortegrond.

„Ik hoor vaak: je hebt je zeker moeten ontworstelen aan je milieu? Nee hoor! In ons dorp wonen wel wat zwaargelovigen, maar ook veel andersdenkenden. Mijn ouders zijn echte Zeeuwen, maar niet gelovig.”

Luie stoel

In Polderman draagt een steentje bij spreekt en zingt Katinka het publiek toe vanuit haar luie stoel.

„Dat ontstond. Pas na de try outs, met een gitaartje en een stoeltje, kwam het decor erbij. Maar toen stond de voorstelling al en was er geen noodzaak meer om te lopen. Dat stoeltje werd een fauteuil en daar kom ik niet uit. Ik heb alle instrumenten om me heen. Het is meer inhoud dan vorm en ik ben superblij met deze voorstelling. In mijn eerste twee programma’s deed ik wat ik al kon op dat moment. Daarna ben ik gaan experimenteren in vorm met: een programma zonder vaste volgorde, één waar een mini-musical inzat en één vanuit een vooraf bepaald thema. Met Polderman draagt een steentje bij ben ik terug bij wat ik wil zeggen en maken, maar wel met de bagage die ik heb opgedaan. Het is een klassiek cabaretprogramma zonder moeilijk gedoe met vorm-dingen. Gewoon een liedje en een praatje, met de nadruk op de liedjes natuurlijk.”

Op haar eigen ironische en droogkomische manier is Polderman geëngageerd. „Ik geloof dat er een kern van waarheid zit in de stelling dat cabaretiers in wezen depressieve mensen zijn die alleen de wereld aankunnen door te relativeren en er grappen over te maken. Dit programma gaat over hoe wij omgaan met dieren, hoe wij de hoofdrol opeisen op aarde en alles in dienst staat van ons. Wij zijn ook een diersoort, we hebben alleen geluk dat we hier met kleertjes aan op stoeltjes zitten. Máár, onze positie geeft ook verantwoordelijkheid. Daar gaat mijn voorstelling over en die is gelukt als mensen iets meekrijgen zonder zich aangevallen te voelen. Het is moralistisch, maar ik wil niet overkomen als een links deugmens. Als je de dingen omdraait of uitvergroot, kun je ze met humor duidelijk maken.”

Makkelijk

Zoals met het hilarische lied Het leven is te kort voor idealen.

„Daarvoor heb ik gezocht naar voorbeelden waarvan je weet: dat móét je niet doen! Maar je doet het toch, omdat het makkelijk is. Zoals goedkoop vlees kopen, te lang laten staan en dan wegmieteren.

Je lacht om dat lied, maar denkt ook: het is wel erg. Volgens mij begint alles met bewustwording. Zelf ben ik een soort vegetariër, maar ik eet wel vis en er komt ook wel eens een bitterbal langs.”

Speelschema: ’Polderman draagt een steentje bij’, van en met Katinka Polderman. Te zien op verschillende plaatsen in de regio: 21 september in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp, 16 november in De Luifel in Heemstede, 11 december in Stadsschouwburg Haarlem en 6 januari in Stadsschouwburg Velsen

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen