Kunst van oude medicijnen om statement te maken

© foto merel slootheer

Ze kreeg een tijd lang zoveel medicijnen, dat ze iets met al dat afval wilde doen. Merel Slootheer uit Haarlem maakt nu insecten van afval. ,,Pillen en insecten: ze zijn er gewoon.”

,,Eigenlijk begon mijn project nadat ik lange tijd ziek was geweest’’, vertelt de Haarlemse (30) die de insecten verkoopt onder de naam Insecta-Pharma. ,,Ik had rond 2013 een burn-out. Ik kreeg er allerlei klachten bij. Van infecties tot blaasontstekingen tot aan hoofdpijn. Overal kreeg ik weer andere medicijnen voor. Vervolgens kreeg ik medicijnen om bijwerkingen van andere medicijnen tegen te gaan. Ik stapelde de doosjes op en dacht: ik lijk wel tachtig.’’

Ze vond het zonde om de doosjes weg te gooien en besloot er iets totaal anders van te maken. Dat werden insecten voor aan de muur of voor onder een glazen stolp, zoals toevallig net ’in’ was. ,,Toevallig werd het een tijdje terug hip om insecten in huis op te hangen en neer te zetten, echte vlinders onder een stolp. Ik was me niet bewust van die trend, toen ik met mijn werk begon, maar vind het wel opvallend. Ik vind het trouwens zielig om echte insecten ter gebruiken.”

Insecta-Pharma
© foto merel slootheer

De pil is het middelpunt, een tablet of een capsule. ,,Geen echte pil, want dat voelde niet goed. Je hebt ook mensen die die medicijnen echt nodig hebben. Dus maak ik ze na.’’ De pil is gemaakt van epoxy. De vleugels, het lijf, de pootjes en voelsprieten worden getekend in Illustrator en dan laser gesneden uit het kartonnen doosje waarin het medicijn ooit in verpakt zat. Haar eigen afval heeft ze allang opgebruikt maar Slootheer krijgt nu allemaal doosjes uit andere hoeken.

Ze wil hiermee laten zien dat afval ook iets waardevols kan zijn. ,,Maar mijn insecten zijn ook indirect ook kritiek op onze wereld, kritiek op het gemak waarmee we allemaal medicijnen nemen en krijgen. Het is zo normaal geworden. We staan er niet echt meer bij stil, net zoals we meestal niet bij insecten stilstaan. Ze zijn er gewoon.’’

Merel Slootheer bij haar ontwerpen.
© foto merel slootheer

Ze stelt haar insectenkunst tentoon in apotheken en ziekenhuizen. Zoals het Spaarne Gasthuis. Op plekken waar veel medicijnen voorgeschreven worden. De insecten zijn ook gewoon te koop.

Het bevalt Slootheer goed om van troep nieuwe dingen te maken. Ze is nu druk bezig met een nieuw project om van onder meer plastic afval sieraden te maken. Dat is te zien tijdens de Kunstlijn bij Kweek Design in Haarlem en bij het pop-up atelier van Juttersgeluk in Zandvoort.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen