Premium

Texelaar maakte met geprepareerde tas opnames van vrouwen in pashokjes en krijgt daarvoor tachtig uur werkstraf

Texelaar maakte met geprepareerde tas opnames van vrouwen in pashokjes en krijgt daarvoor tachtig uur werkstraf
De Cocksdorp

Met een speciaal daarvoor geprepareerde tas, waarin ter hoogte van de cameralens een gat is gemaakt, filmt C.J. (38) uit De Cocksdorp op twee momenten in 2018 vrouwen in winkels, toiletten, kleedruimten en de winkelstraten van Alkmaar.

Op 3 augustus van dat jaar wordt de Texelaar op heterdaad betrapt in een kledingwinkel van een grote keten in de Langestraat. Hij houdt zich wel opvallend lang op bij de pashokjes voor vrouwen. Twee in de kleedruimte aanwezige vrouwen zien de boodschappentas wel erg dichtbij het gordijn staan. J. houdt die tas vast. Na diens ’aanhouding’ door winkelpersoneel zien twee getuigen - een beveiliger en een klant - J. een SD-kaart kapot breken en weggooien. Bij de roltrap wordt niet veel later een gebroken SD-kaart gevonden. Ook vernielt hij volgens een getuige zijn telefoon.

Bij huiszoeking in De Cocksdorp vindt de politie op de laptop van J. 1800 erotische afbeeldingen. Meer dan honderd daarvan zijn zogeheten ’paskamerfoto’s’ die door J. zijn vervaardigd. Ook op andere gegevensdragers vindt de politie een grote hoeveelheid foto’s en filmpjes van de stiekeme opnames.

Lingeriezaak

De beelden zijn gemaakt tijdens zijn eerste ronde door Alkmaar op 1 mei 2018. Die dag bezoekt hij dezelfde kledingwinkel, een lingeriezaak en de winkelstraten van Alkmaar. Hij is blijkens de beelden vooral geïnteresseerd in billen en benen. Zo worden twee vrouwen een tijdje gevolgd door de Langestraat, met J. filmend in hun kielzog.

Hij bekent gedeeltelijk de heimelijke opnames te hebben gemaakt. Volgens J. heeft hij dat nooit bewust willen doen en filmt hij de omgeving. Een verklaring waarom alle paskamerfoto’s in het mapje ’boerinnenkalender’ op zijn computer zijn beland, heeft hij niet. ,,Dan zal ik dat wel hebben gedaan. Een domme actie. Als ik het dossier lees, snap ik dat sterk de indruk ontstaat dat ik dit bewust heb gedaan’’, snikte hij. Politierechter Van Harten rekent het J. zwaar aan dat hij de persoonlijke sfeer van de vrouwen heeft aangetast op een plek waar ze zich veilig en onbespied zouden moeten voelen. Om die reden kreeg J. een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen