Premium

Uniek project in Beverwijkse haven: complete fabriek aan wal gebracht

Uniek project in Beverwijkse haven: complete fabriek aan wal gebracht
Het laatste onderdeel van de installatie bungelt boven de kade.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Een voor de Beverwijkse haven uniek project voltrok zich de afgelopen dagen bij de Zuiderkade. Een complete chemische installatie is in onderdelen van een ponton gehesen en aan wal gebracht.

De installatie (totale gewicht: 500 ton) heeft enkele jaren dienst gedaan als proeffabriek voor een multinational in Amsterdam-Noord. Het enorme gevaarte is nu overbodig en de eigenaar wil het verkopen aan een chemisch concern.

Die afnemer is nog niet gevonden en zolang moet de installatie (hoogte 28 meter bij 15 bij 15 meter) ergens in de regio worden gestald. Na enig speurwerk kwam het terrein in Beverwijk als mogelijkheid naar voren.

De kade en terreinen zijn eigendom van Beverborgh Vastgoed van Richard Heimering die delen verhuurt aan onder andere Container Terminal Beverwijk (CTB), Riwald Recycling en Meuva BV, actief in de demontage van installaties en uitvoerder van het project. Eerst is de hele installatie – qua grootte te vergelijken met een raffinaderij – in grote onderdelen uit elkaar gehaald. De wat kleinere delen zijn per vrachtwagen naar Beverwijk vervoerd.

De hoofddelen zijn per ponton van Amsterdam naar haven De Pijp overgebracht. Twee gigantische telekranen hebben vanaf woensdagochtend vroeg de delen aan kant getakeld. Een uiterst secuur karwei, zo blijkt tijdens de laatste hijsklus rond het middaguur. De telescoopkranen tillen gelijktijdig het gevaarte op, alsof het een veertje is. ,,Toch weegt dat onderdeel 114 ton”, wijst Jonk naar de in de lucht bungelende installatie.

Voortdurend staan de kraanmachinisten met elkaar in contact over de juiste hoogte en snelheid van de hijsoperatie. Na een paar minuten staat het indrukwekkende gevaarte op zijn plaats. Daar blijft de mini-fabriek de komende maanden staan. Mocht er geen klant gevonden worden, dan gaat het naar buurman Riwald. Maar zover is het nog niet. Er is al concrete belangstelling voor de proeffabriek.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen