Premium

Nederlandse honkbalploeg revancheert zich op OKT met zege op Tsjechië: ’We moesten gewoon winnen’ [video]

Nederlandse honkbalploeg revancheert zich op OKT met zege op Tsjechië: ’We moesten gewoon winnen’ [video]
Evert-Jan ’t Hoen: ,,We moesten gewoon winnen.”
© Archieffoto
Parma

Van revanche wilde bondscoach Evert-Jan ’t Hoen niets weten. Het was lekker dat Tsjechië woensdagmiddag met 4-1 was verslagen en dat de start van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië daarmee geslaagd is.

,,We zijn eigenlijk geen moment met revanche bezig geweest. We moesten gewoon winnen”, aldus ’t Hoen. De vijf sterkste Europese landen en Zuid-Afrika, namens het Afrikaanse continent, spelen in vijf dagen tijd om één ticket voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. ,,Het gaat hier puur om het resultaat. We willen naar Japan en dan moeten we vijf keer winnen. Dit was stap één.”

Op het Europese kampioenschap afgelopen week in Duitsland verloor kampioen Nederland één duel. Met 6-8 was Tsjechië op een regenachtige dag te sterk voor de ploeg van ’t Hoen. Tien dagen later stonden beide ploegen in de openingswedstrijd van het OKT weer tegenover elkaar.

De Tsjechen sloegen weliswaar een honkslag meer dan Nederland, negen om acht, maar de klappen van Roger Bernardina waren doorslaggevend.

De 35-jarige Antilliaan, die 548 wedstrijden in de Major League speelde, sloeg in de eerste inning Calten Daal binnen om vervolgens in de vijfde inning met een honkslag zowel Dwayne Kemp en Johnathan Polonius binnen te brengen. Tussendoor had Tsjechië eenmaal gescoord en zeilde een uithaal van Ademar Rifaela over de omheining voor een homerun. Daarmee was de 4-1 stand een feit.

Rifaela was met zes homeruns aanvallend al prima op dreef geweest tijdens het Europees Kampioenschap. In Parma trok de meest waardevolle speler van het EK die lijn gewoon door. Ook startend werper Orlando Yntema had weinig aan vorm ingeboet.

De geboren Dominicaan stond weliswaar acht hits in acht innings toe maar kreeg dus maar een punt tegen. Na 92 pitches gaf Yntema voor de laatste slagbeurt de bal over aan Kevin Kelly die zich ook moeiteloos staande hield.

,,Het is natuurlijk lekker dat Yntema diep in de wedstrijd kon komen. Vijf wedstrijden in vijf dagen vraagt veel van de werpersstaf”, zegt ’t Hoen. Of Yntema eventueel zondag in de laatste wedstrijd van het OKT ook te gebruiken is liet de bondscoach nog even in het midden. ,,Dat is zeker een optie, maar we moeten eerst donderdag kijken hoe hij zich voelt.”

Nederland voerde in vergelijking tot het EK een wijziging door in de selectie. De geblesseerde buitenvelder Randolp Oduber werd vervangen door werper Shuruendy Valeriano. Ook andere teams vervingen spelers.

,,De Tsjechen stonden hier met twee nieuwe spelers en ook Spanje en Italië hebben enkele andere spelers opgeroepen.”

Bij de Italianen, de grootste concurrent van Nederland, maken de in de Verenigde Staten geboren tweede honkman Gavin Cecchini (New York Mets, AA niveau) en pitcher Pat Venditte (San Francisco Giants, AAA) hun opwachting. Venditte kan zowel links- als rechtshandig gooien en speelde zes jaar geleden voor het eerst voor de nationale ploeg van Italië.

Donderdagavond speelt Nederland tegen Israël. Vrijdag is Spanje de tegenstander. In het weekeinde volgen de duels tegen Zuid-Afrika en Italië.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen