Premium

Jongeren Heiloo kunnen aan de slag met sport- en chillplek

Jongeren Heiloo kunnen aan de slag met sport- en chillplek
Impressie van een van de mogelijkheden voor een chillplek.
© Illustratie gemeente Heiloo
Heiloo

Tientallen jongeren in Heiloo kunnen straks aan de slag om een sport- en chillplek te bouwen naast de badmintonhal aan Het Zevenhuizen in Heiloo. De politiek in Heiloo heeft het plan daarvoor enthousiast ontvangen.

Jongerenwerker Maarten van der Molen brak maandagavond in de commissie maatschappelijke zaken een lans voor het plan. ,,Er is behoefte aan een openbare plek waar jongeren kunnen afspreken en sporten.’’ De jongeren gaan zelf aan de slag om de plek te ontwerpen en te helpen bouwen en om fondsen te werven, uiteraard begeleid door de jongerenwerkers en de buurtsportcoach.

Vijandig

De politici waren over het algemeen enthousiast. Roman van der Lee van D66 keek alweer verder. ,,Eén chillplek is denk ik niet genoeg. Er zijn diverse groepen jongeren in Heiloo en die zijn niet vijandig naar elkaar, maar kunnen ook niet samen. Wellicht moeten we later aan een tweede chillplek denken.’’ En dat vonden de meeste commissieleden ook.

Het is de bedoeling dat de jongeren zelf zo veel mogelijk geld bij elkaar brengen. De gemeente verdubbelt dat bedrag, tot een maximum van 50.000 euro. Wat gebeurt er als de jongeren niet in staat zijn om een groot bedrag binnen te halen, vroeg Michel Engelsman van Heiloo-2000 zich af. Als er bijvoorbeeld maar 5000 euro wordt opgehaald, is er dus maar 10.000 euro beschikbaar. ,,Dan wordt het gewoon een kleinere plek’’, legde Van der Molen uit. Als er echt heel weinig wordt opgehaald, gaat het plan niet door, maar daar was hij niet bang voor.

Concurrentie

Matthijs de Moel van Heiloo Lokaal vond het ’een perfect voorbeeld van hoe het moet met participatie’. Wethouder Elly Beens was blij met het standpunt van de commissie. ,,Als er concurrentie komt tussen groepen, dan kan dat opgelost worden via bijvoorbeeld de jongerenwerkers.’’ En de aanleg van tweede locatie sloot ze niet uit, mocht dit project een succes worden. ,,Maar ik ga niet zeggen: nu is de weg open naar ik weet niet hoeveel plekken.’’

Officieel moeten de jongeren nog even wachten tot het plan over een paar weken in de gemeenteraad is doorgehamerd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen