Horecabanen ’moeilijk te vervullen; ’in Amsterdam geven toeristen meer fooi’

Horecabanen ’moeilijk te vervullen; ’in Amsterdam geven toeristen meer fooi’
Ruud Keinemans, regionaal voorzitter van Kon. Horeca Nederland.
© Archieffoto Erik Rietman
Zaandam

Horecabedrijven in de Zaanstreek en Waterland hebben veel moeite om aan personeel te komen. ,,Vooral jongeren werken liever in Amsterdam, waar de lonen vaak hoger zijn en buitenlandse toeristen meer fooi geven’’, zegt Ruud Keinemans, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zaanstreek, Wormerland, Oostzaan-Landsmeer.

Keinemans, mede-eigenaar van twee Zaanse restaurants, waaronder De Hoop op d’ Swarte Walvis, spreekt van ’schaarste’. Hij juicht initiatieven, zoals het Horeca Vakcollege, toe. ,,Er moeten meer geschoolde koks komen. Vooral ’chefs’ zijn moeilijk te vinden. Er zijn de laatste vier jaar zoveel restaurants bij gekomen. Kleinere zaken zijn professioneler geworden en het toeristenseizoen duurt langer. Die ontwikkeling loopt ver voor op het aanbod van nieuwe geschoolde horecamensen.’’

Het UWV heeft berekend dat 52 procent van de werknemers in de horeca (bijna 220.000 banen) jonger is dan 25 jaar; veelal scholieren en studenten. De beloning lijkt echter tegen te vallen. ,,Lijkt’’, beklemtoont Ruud Keinemans. ,,Er is vrijwel niemand, die het minimumloon verdient.’’

Het CAO-loon voor een 21-jarige in de horeca bedraagt 9,94 euro per uur, een 18-jarige krijgt 6,95 euro. ,,Dat zijn basisschalen. Naarmate je langer werkt, krijg je een jaarlijkse verhoging. En vergeet de fooienpot niet. Gemiddeld is dat toch snel twee euro per uur, netto! Ben je bereid om in Amsterdam te gaan werken, daar liggen de lonen vaak wat hoger en is er ook meer fooi te verdelen door de vele toeristen.’’

Het UWV-werkgebied Zaanstreek-Waterland telt 6500 horecabanen, Groot-Amsterdam zelfs meer dan 60.000.

Lees ook: Horeca-ondernemer moet een duizendpoot zijn

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons