Premium

’Funda stelt zich aan’ in de Speeldoos in Baarn

’Funda stelt zich aan’ in de Speeldoos in Baarn
Funda Müjde.
© foto Gregor Servais

Het leven van cabaretière, actrice en schrijfster Funda Müjde stond in 2007 op z’n kop toen ze in haar geboorteland Turkije een auto-ongeluk kreeg.

Sindsdien is ze gekluisterd aan een rolstoel. Haar handicap weerhield haar er niet van om productief te blijven. ’Funda stelt zich aan’ is haar tweede cabaretvoorstelling, waarin Müjde op komische wijze terugblikt op de solo-reis die ze ondernam op Aruba.

Funda Müjde vertelt openhartig dat ze van jongs af aan behoefte had om in de belangstelling te staan. „Thuis was ik de animator, ik maakte altijd grapjes. Ik hield van verzinnen en verkleden. In Turkije deed ik graag actrices na.” Toen ze in Nederland kwam wonen ging ze meespelen in schoolvoorstellingen. Van haar vader mocht ze naar de toneelschool maar als dat zou mislukken, moest ze wel kunnen terugvallen op een ander vak. Ze voltooide de lerarenopleiding en een verkorte toneelopleiding.

Medisch Centrum West

Al snel kreeg Müjde bekendheid als actrice, onder meer in tv-series als Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West en GTST. Jarenlang had ze een column bij de Telegraaf en werd ze als opiniemaker uitgenodigd in praatprogramma’s. „Ik had geluk. Ik deed auditie voor Medisch Centrum West en werd meteen aangenomen.” Na het verkeersongeluk werd Müjde amper meer gevraagd voor rollen, maar ze bleef in de media werken. „Ik heb altijd geprobeerd mijn oude, actieve leven op te pakken.”

Haar eerste voorstelling na het ongeluk heette: ’Funda draait door’ „Die voorstelling is opgehangen aan de fietsreis die ik gemaakt heb van Amsterdam naar Istanbul met een handbike. Dat was een kleine vierduizend kilometer. Daar heb ik tijdens de reis, die veertien weken duurde, over geblogd. Ook maakte ik radioverslagen van waar ik was.”

Depressieve gevoelens

In 2018 tobde ze met depressieve gevoelens. „Ik had angstaanvallen. Want hoe is het om ouder te worden in een rolstoel? Krijg ik nog werk? Word ik niet te dik? Maar het heeft natuurlijk geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten.” Zonder fiets en hulp ging ze een maand lang logeren in een hotel op Aruba. „Het was om mijn angsten onder ogen te zien. Daar heb ik van alles mee gemaakt.”

In ’Funda stelt zich aan’ blikt ze met humor terug op deze chaotische tijd. Belangrijke thema is het begrip ’aanstellen’. „Soms schaam ik me omdat ik vind dat ik me aanstel. Zó gehandicapt ben ik toch niet? Ik kan mijn handen nog gebruiken en ben niet geheel verlamd. Als je dan klaagt ben je dan een aansteller?

’Funda stelt zich aan’ is 26 september te zien in Theater de Speeldoos in Baarn.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen