Premium

Co Adriaanse schudt de AZ-anekdotes uit zijn mouw: ’Ze graaide in haar decolleté en gaf me zo’n gouden balletje’

Co Adriaanse schudt de AZ-anekdotes uit zijn mouw: ’Ze graaide in haar decolleté en gaf me zo’n gouden balletje’
Co Adriaanse, de volgens veel peilingen populairste trainer onder AZ-fans, overhandigt een exemplaar van de scheurkalender aan oud-speler Piet Buis.
© Foto jjfoto/Jan Jong
Alkmaar

Moeiteloos schudt Co Adriaanse de verhalen uit zijn mouw. De anekdotes over zijn verleden bij AZ vliegen door de zaal bij de presentatie van een scheurkalender over de club.

Ja, Adriaanse snapt het wel, de populariteit van zulke kalenders met elke dag een weetje, een bijzondere gebeurtenis, een foto of een anekdote. Hij vindt het ook mooi om oude verhalen op te diepen. „Op weg hierheen liep ik mijn eigen carrière langs.

Clubs en spelers tegen wie ik gespeeld heb. Daar zaten natuurlijk de bekende grote namen tussen. Maar weet je wie ik bijvoorbeeld ook ontzéttend goed vond? Hans Deen. Die speelde bij ZFC. Die vond ik góed, zeg!”

Heimweekalenders worden ze ook wel genoemd. In de afgelopen jaren verschenen er al enkele, bijvoorbeeld over FC Volendam en over Abe Lenstra. Recent is er een verschenen over Faas Wilkes. „Dat zijn écht heimweekalenders, want die gaan natuurlijk alleen maar over vroeger”, zegt Rob van Vuure, een van de initiatiefnemers.

„Deze kalender over AZ is ietsje anders, want hij gaat niet alleen maar over vroeger, hij loopt door tot nu. Zo staat bijvoorbeeld ’de wondercorner van Oussama Idrissi’ van vorig seizoen erin. Spelers als Guus Til, Calvin Stengs en de broertjes Koopmeiners ook. Alleen het ingestorte dak staat er niet in. Toen dat gebeurde was de kalender net klaar.”

Gouden balletje

Co Adriaanse, de volgens diverse peilingen populairste trainer uit de AZ-historie, reikte woensdagmiddag de eerste exemplaren uit. Zo’n klus is de 72-jarige Amsterdammer wel toevertrouwd. Adriaanse is een verhalenverteller. Neem alleen al zijn anekdote over het gouden AZ-balletje dat hij op zijn jasje heeft. Het is zo’n balletje dat de gebroeders Molenaar in de jaren zeventig voor 25 gulden per stuk verkochten om de bankrekening van AZ te spekken. Hoe Adriaanse daaraan is gekomen?

Co Adriaanse schudt de AZ-anekdotes uit zijn mouw: ’Ze graaide in haar decolleté en gaf me zo’n gouden balletje’
De scheurkalender 2020 over AZ en 65 jaar betaald voetbal Alkmaar/Zaanstreek kost 14,95 euro.

Op een lezing bij KFC in Koog aan de Zaan, in de tijd dat hij trainer van AZ was, begin deze eeuw dus. Nel en Rina Molenaar, de weduwen van de gebroeders Molenaar, waren er ook. „Na de lezing kwamen ze naar me toe en zaten we even te praten. Op een gegeven moment graait Rina in haar decolleté en ze vist er zo’n gouden balletje uit. ’Hier. Voor jou’, zegt ze. Ik heb hem opgespeld en in die weken daarna verloren we met AZ geen wedstrijd meer. Dus ik wil haar bij deze nogmaals heel hartelijk bedanken.”

’Tikkie-takkie’

Adriaanse vertelde het verhaal omdat Marleen Molenaar, dochter van Cees en Rina, als een van de prominenten een eerste exemplaar van de scheurkalender kreeg. De anderen waren oud-spelers: Piet Buis, Jan van Veen, Gerrit Vooys en Roelf-Jan Tiktak. „De uitvinder van het tikkie-takkie voetbal”, aldus een lachende Adriaanse over die laatste.

In de persruimte van het stadion – een zaal die nota bene naar hem vernoemd is – dook Adriaanse met zijn verhalen het verleden in. „U denkt waarschijnlijk dat ik alleen maar iets met AZ heb omdat ik hier trainer ben geweest, maar dat is niet zo. Ik heb veel meer met de club. Ik heb veel voetstappen in de Zaanstreek liggen, ik heb vroeger met Volewijckers heel vaak tegen KFC gespeeld en later met FC Utrecht tegen AZ. In de jaren tachtig heb ik training gegeven op de voetbalschool van AZ – samen met Roelf-Jan Tiktak. Na de training zaten we in dat heel kleine scheidsrechterskleedkamertje, waar de douche meestal koud was.”

In diezelfde tijd moest hij op het trainingsveld van AZ, in de Hout, een examen voor de trainerscursus afleggen. „Ik zakte! Ik kreeg een vijf! Op het veld van de club waarmee ik twintig jaar later nota bene bijna in een Europacupfinale stond!”

Zomaar nog een herinnering aan datzelfde trainingsveld, dat vlak naast een begraafplaats lag: „Op een gegeven moment zei Peter Wijker tijdens een training tegen me ’trainer, ik zag boven de begraafplaats allemaal witte ballonnen. Waarschijnlijk wordt er een kind begraven. Misschien kunnen we beter aan de andere kant van het veld gaan trainen, zodat ze ons op de begraafplaats niet zo kunnen horen schreeuwen’.”

Ze hadden er zo in gekund, de verhalen van Adriaanse, maar ja, de kalender was al een tijdje af.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen