Premium

Een prikkelarm leslokaal en chillen in een kussenhoek; Helders Topfit College is vangnet voor thuiszittend schoolkind

1/2
Den Helder

Voor kinderen en jongeren met leer- en gedragsproblemen is er speciaal onderwijs, maar er is een groep die ook daar vastloopt en thuis komt te zitten. Sinds kort is er in Den Helder een vangnet, het Topfit College. Er zijn inmiddels serieuze plannen om samen te werken met een Schager instantie en ook naar Texel wordt gekeken.

Het probleem is omvangrijk, zegt oprichtster en directeur Anneke van der Sluis (55). ,,In Den Helder zitten 43 kinderen thuis, in Schagen is de groep wat kleiner, maar zal het rond de 35 liggen.’’

Het Topfit College, gehuisvest boven sporthal De Slenk aan de Drs. F. Bijlweg, is geen gewone onderwijsinstelling. De geboren en getogen Helderse spreekt zelf van een ’arrangement van scholing en zorg’.

De voornaamste doelgroep zijn leerlingen uit het Zmolk-onderwijs, een vorm voor zeer moeilijk lerende kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking. En de zogeheten cluster 4-leerlingen, die kampen met psychische problematiek en gedragsstoornissen. ,,Maar ook leerlingen die vastlopen vanwege hun hoge IQ kunnen hier terecht, dan is er ook sprake van problematiek. Dan is er te weinig uitdaging en sluit de communicatie met de rest in de klas niet aan. Ik weet van een hoogbegaafde puber die drie jaar thuis heeft gezeten.’’

Topfit College: dat klinkt lekker voor kinderen en jongeren. Stoer. Mooi meegenomen, want de naam ontstond in een andere fase, toen de voormalig ziekenverzorgende na een studie maatschappelijk werk een praktijk startte in gezondheidscoaching. ,,Een leefstijlplan opstellen met mensen.’’ De klandizie kwam vooral uit de reïntegratiehoek en dat leidde in 2015 tot het bedrijf Topfit Maatschappelijke Zorg, gehuisvest aan de Pastoor Koopmanweg, op steenworp afstand van het Topfit College.

Momenteel zijn er 34 cliënten uit Den Helder en omgeving die via een verwijzing van WMO of UWV reïntegreren. Er zijn diverse vormen van dagbesteding. In een hal zijn een fietsenmakerij en houtbewerkingsplaats samengebracht, er is een creatieve afdeling waar producten worden gemaakt die online via Topfit worden verkocht en er is een semi-professionele keuken. In die keuken wordt de lunch gemaakt voor de hele groep. ,,Samen aan tafel eten vinden we heel belangrijk.’’

Een prikkelarm leslokaal en chillen in een kussenhoek; Helders Topfit College is vangnet voor thuiszittend schoolkind
Artikelen die gemaakt worden op de creatieve afdeling zijn te zien in de hal van Topfit Maatschappelijke Zorg aan de Pastoor Koopmanweg. Ze worden ook online verkocht.
© Foto HMC/Petra Bies

Het Topfit College is een logisch vervolg op het reïntegratiebedrijf. ,,Er kwam een vraag of we ook een jongetje van twaalf dat thuis in een crisis zat, konden plaatsen. Dat heeft me aan het denken gezet.’’

De start is voorzichtig, momenteel zijn er twee leerlingen die terecht kunnen in een prikkelarm leslokaal en een aangrenzende chillruimte, waar even ontspannen kan worden of zelfs de ogen even dicht kunnen in een kussenhoek.

Ook de start op het college is relaxed, de kinderen en jongeren hebben immers al heel wat voor de kiezen gehad. ,,We bouwen de eerste twee maanden aan het vertrouwen, dan komt school pas.’’ Voor ieder kind of jongeren wordt een eigen plan gemaakt. Bij de motivatie helpt het overliggende reïntegratiebedrijf. Leerlingen kunnen daar rondsnuffelen om te ontdekken wat ze leuk vinden.

Het college is voor de leerling kosteloos bij een zorgaanvraag via de gemeente.

Het college houdt iedere woensdag van 13 tot 16 uur een inloopmiddag. Op afspraak kan ook : 06-83600273 (www.topfitcollege.nl)

Een prikkelarm leslokaal en chillen in een kussenhoek; Helders Topfit College is vangnet voor thuiszittend schoolkind
De spelregels. Het enige aan de wand van het prikkelarme lokaal.
© Foto HMC/Petra Bies

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen