Premium

Artsen werken gewoon door als Dijklander Ziekenhuis ruim dag ’dicht’ is

Artsen werken gewoon door als Dijklander Ziekenhuis ruim dag ’dicht’ is
De operatiekamer in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn wordt op 31 oktober alleen in geval van nood gebruikt.
© Archieffoto Theo Groot
Hoorn

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een jaar gewerkt aan het nieuwe elektronisch patiënten dossier (epd) wat miljoenen heeft gekost. Dat het ziekenhuis met locaties in Hoorn, Purmerend, Volendam en Enkhuizen voor de invoering van het epd dicht moet voor nieuwe patiënten is niet te voorkomen, zegt KNO-arts Marein van der Torn.

De gevolgen voor patiënten worden echter zo klein mogelijk gehouden, zo wordt vanuit het Dijklander gemeld. Alle planbare operaties en afspraken worden nu niet op 31 oktober in de agenda gezet. Want op die dag wordt het nieuwe systeem aangezet en worden zo’n 200.000 dossiers overgezet in het epd.

Vervolgens moet alle apparatuur weer worden aangesloten op het epd.

,,Denk bijvoorbeeld aan de systemen voor röntgenfoto’s, hartfilmpjes, het laboratorium en de meetapparatuur waarmee artsen werken’’, legt Van der Torn uit.

,,Het gaat daarbij om zo’n negentig verschillende apparaten die ook weer eigen software hebben. Dat moet allemaal goed samenwerken met het epd. Op 1 november zitten daarom zo’n 400 artsen en verpleegkundigen op allerlei plekken in het ziekenhuis alle apparatuur te testen. Uiteraard is alles zorgvuldig voorbereid, maar als je live gaat, komen er vaak knelpunten naar voren. Daarom zullen wij op 1 november ook minder patiënten op spreekuur laten komen zodat we extra tijd hebben alles goed te laten werken.’’

Keizersnede

Volgens Van der Torn was het niet mogelijk het nieuwe systeem gefaseerd in te voeren zodat het ziekenhuis normaal kon blijven draaien.

,,Alle systemen zijn aan elkaar gekoppeld, dan kun je niet het risico lopen dat je bij een operatie plots naar een zwart scherm zit te turen. Zeker niet als je de kans loopt dat er een keizersnede dreigt en je weet dat ze op de OK dan niet meteen over alle mogelijke noodzakelijke medische gegevens beschikken. Het hele systeem is een soort van mikado waarbij alles in elkaar grijpt. Daarom verwijzen wij op op 31 oktober in geval van nood zoveel mogelijk patiënten door naar andere ziekenhuizen. Maar mocht zich hier in huis een acute situatie voordoen, dan zijn wij prima in staat levensreddende handelingen te verrichten. De administratie zullen we alleen achteraf moeten doen.’’

Dat het ziekenhuis een aangepast programma heeft, is niet ongebruikelijk bij de invoering van zo’n complex systeem waarin alle mogelijke gegevens staan over eerdere behandelingen, medicijngebruik, allergieën en andere zaken.

,,We zetten zelfs handgeschreven berichten van jaren terug over’’, zegt Van der Torn. ,,Dit jaar volgen er overigens nog verschillende andere ziekenhuizen waar hetzelfde gaat gebeuren.’’

Geld

Hoeveel geld met de het nieuwe epd is gemoeid wil het ziekenhuis niet melden. Het totale ICT budget van het Dijklander bedraagt ongeveer vijf procent van het totale budget, wat voor het ziekenhuis neerkomt op ongeveer 15 miljoen euro. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar het nieuwe epd. Dankzij dit nieuwe dossier moeten de vier locaties van het ziekenhuis straks beter kunnen samenwerken. Andere ziekenhuizen hebben allemaal een eigen epd waardoor uitwisseling van medische gevens niet mogelijk is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen