Premium

Woningen flink duurder in regio Zaanstreek-Waterland; Oostzaan sterkste stijger

Woningen flink duurder in regio Zaanstreek-Waterland; Oostzaan sterkste stijger
Purmerend/Zaandam

De waardes van de woningen in de regio Zaanstreek-Waterland zijn vorig jaar flink gestegen. In alle gemeenten in de regio was de stijging aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Dat kan gevolgen hebben voor de diverse belastingen die huiseigenaren in de toekomst moeten betalen.

Het CBS kwam onlangs met cijfers over de stijging van de zogenoemde woz-waardes in alle Nederlandse gemeenten. Dat zijn de waardes op basis waarvan elke gemeente jaarlijks de hoogte van de ozb bepaalt.

Gemiddeld voor het hele land zijn de woningen volgens het CBS 7,8 procent in waarde gestegen tot 248.000 euro op 1 januari 2019. In de provincie Noord-Holland was de stijging ruim 10 procent tot gemiddeld 318.000 euro per woning.

In bijna alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland ligt de gemiddelde absolute woz-waarde aanzienlijk lager dan dat laatste cijfer, maar is het stijgingspercentage hoger. Alleen Edam-Volendam blijft achter met een stijging van 9,5 procent tot een waarde van 276.000 euro.

In Oostzaan zijn de woz-waardes het hardst gestegen, namelijk met 14,4 procent tot 325.000 euro. Zaanstad is een goede tweede met een stijging van 13,4 procent tot 228.000 euro. In Landsmeer zijn de woz-waardes gestegen met 12,5 procent (tot 395.000 euro), in Purmerend met 12,4 procent (tot 235.000 euro), in Beemster met 12,1 procent (tot 362.000 euro), in Wormerland met 11,4 procent (tot 263.000 euro) en in de gemeente Waterland met 10,6 procent (tot 334.000 euro).

Het gaat in alle gevallen nadrukkelijk om gemiddelde percentages en bedragen. De cijfers kunnen binnen een gemeente per wijk of per straat behoorlijk verschillen.

De woz-waardes zijn van invloed op diverse belastingen die mensen moeten betalen, zoals de inkomstenbelasting, de waterschapsbelasting en de onroerendezaakbelasting die gemeenten in rekening brengen bij woningeigenaren. Waterschappen en gemeenten brengen een percentage van de woz-waarde in rekening, bijvoorbeeld 0,1 procent. Bij een woz-waarde van 200.000 euro zou de ozb-aanslag dan uitkomen op 200 euro.

Om te voorkomen dat door een flinke stijging van de woz-waardes ook de ozb-aanslagen enorm stijgen, kiezen veel gemeenten er in zo’n situatie vaak voor om het percentage dat zij in rekening brengen te verlagen. Gemeenten die moeite hebben om hun begroting sluitend te krijgen, kunnen echter wel kiezen voor een flinke verhoging van de ozb.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen