Premium

Gooise strafrechtadvocaat bedenkt zich nu wel twee keer voor hij zware zaak aanneemt

Gooise strafrechtadvocaat bedenkt zich nu wel twee keer voor hij zware zaak aanneemt
Boven de stoffelijke resten van de doodgeschoten advocaat plaatste de politie een tent.
© EPA/Michel van Bergen
Naarden

Noord-Hollandse strafrechtadvocaten reageren ontdaan op de liquidatie van collega Derk Wiersum. „Dit is ingeslagen als een bom”, zegt een strafpleiter die met het oog op zijn veiligheid anoniem wil blijven. „Ik zit in meerdere grote moordonderzoeken. Ik ga nu als de wiedeweerga camera’s regelen, ik heb er meteen over gebeld.”

De aanslag is een wake-upcall. Terwijl deze advocaat naar eigen zeggen altijd al goed om zich heen kijkt.

„En bij heftige, mediagenieke zaken over ernstige feiten ben ik extra op mijn hoede. Soms loop ik niet zo lekker van de rechtbank naar mijn auto. Toch ging ik er altijd vanuit dat een advocaat niets zou worden aangedaan. Wat nu is gebeurd, is ongekend.”

Zelf verantwoordelijk

Advocaten zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid, meent deze strafrechtadvocaat. „Als je wordt bedreigd, moet je dat zelf aangeven en worden er heus maatregelen genomen. De politie kan niet zomaar alle advocaten beveiligen.”

Het doodschieten van de Amsterdamse strafpleiter zorgt ervoor dat niemand kroongetuige Nabil B. nog zal willen bijstaan, denkt deze Noord-Hollandse advocaat. „En wat voor zin heeft het? De kroongetuige heeft zijn verhaal allang gedaan. Dit is puur angst inboezemen bij de kroongetuige. Áls het daar al om gaat, dat weten niet zeker.”

Naardense strafrechtadvocaat Peter Hermens bedenkt zich voortaan wel twee keer of hij ’bepaalde zware zaken’ nog wel wil aannemen, zegt hij desgevraagd. „Ingrijpend ja. Het is ook een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Zodra advocaten worden geliquideerd die alleen maar hun werk doen, hebben we als maatschappij een groot probleem.”

Geintje

Hermens kende Derk Wiersum als ’heerlijk bevlogen advocaat’. „Super aardig, in voor een geintje en altijd bereid het debat in de zittingszaal scherp te voeren zonder uit de hoogte te doen. Een mooi mens en heel goed jurist is van ons weggerukt. Een zwarte dag.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen