Premium

Cultureel Enkhuizen daagt zichzelf en het publiek uit

1/2

Na een noodgedwongen stapje terug te hebben gezet, hoopt de organisatie van cultuurfestival UITdagend Enkhuizen er op zaterdag 28 september twee vooruit te zetten. Met meer dan zeventig deelnemers op bijna twintig verschillende locaties keert de stad zichzelf die dag cultureel volledig binnenstebuiten.

In 2017 was de eerste editie van UITdagend Enkhuizen, een uitmarkt waar alle cultuurbeoefenaars van Enkhuizen zich konden presenteren aan het grote publiek. Of het nu ging om kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dansgroepen, koren of iets wat in geen enkel gangbaar cultureel hokje past, alles kreeg een eigen podium.

De enthousiaste reacties schreeuwden om een vervolg, dat er zou komen in 2018, maar initiatiefnemers en organisatoren Sanne de Jong, Pieter Nanne Groot en Bram Sluis maakten even pas op de plaats. Om het evenement een steviger fundament voor de toekomst te geven, kozen ze voor een langere aanloop en werd UITdagend een biënnale: een tweejaarlijks terugkerende happening.

Enthousiasme

Die stevigere basis is er gekomen, zo concludeert Sanne de Jong tevreden. Onder meer dankzij financiële steun van de gemeente, fondsen en stichtingen, maar vooral ook door het enthousiasme in de verschillende werkgroepen. ,,Iemand als Barbara Moody heeft bijvoorbeeld ontzettend veel beeldend kunstenaars opgetrommeld en Joke Poelsma van Muziekkring Enkhuizen is het gesprek aangegaan met muziekverenigingen en de muziekschool.’’

Het mes snijdt aan twee kanten. Onder het motto ’Enkhuizen is rijk aan cultuur’ kan het publiek zich laten inspireren door een bonte verzameling artiesten, locaties en kunsten. De deelnemers op hun beurt laten zich van hun beste kant zien. ,,Sommigen hebben behoefte aan nieuwe leden, anderen willen graag meer boekingen of zoeken een atelier- of expositieruimte. De kracht zit hem er ook in dat mensen uit verschillende disciplines elkaar leren kennen, kunnen helpen en samenwerken.’’

Vanwege de grote hoeveelheid kunstenaars die dit keer meedoet, krijgen zij op vier plekken ruim baan. ,,In brouwerij De Werf is het thema ’de bruisende zee’ met een concert van viswijvenkoor Dulle Griet. Leden van schilderskring Paulus Potter exposeren met ’Hemelse bloemen’ in de Doopsgezinde Vermaning op het Venedie’’, vertelt De Jong.

Galerie Onopgemerkte Schatten/De Baanbreker daartegenover heeft eveneens een tentoonstelling en ook diverse demonstraties en live muziek. In de Zuiderkerk haken kunstenaars aan bij het Nieuwsgierig Aagje uit de Gouden Eeuw-campagne. ,,Daar zijn dus vooral heel veel verschillende technieken te zien, van keramiek tot 3D-printen.’’

Het festival wordt om half elf muzikaal ingeluid in de Westerkerk, waar dan om elf uur de officiële opening is met de uitreiking van de Junior Cultuur Pas. Op het podium van de Westerkerk is vervolgens een doorlopend muzikaal programma van verschillende verenigingen. Ook culturele instanties als Cinema Enkhuizen, de Drommedaris, Hét Postkantoor, Westfriese Bibliotheken en Huis van de Buurt IJsselzand geven hier acte de présence.

Instrumentenproeverij

Ook in Cayen, Maison Erard, de Nieuwe Doelen, De Drommedaris, De Waag, het stadhuis en gewoon op straat komt het publiek flink aan haar trekken met tal van optredens, demonstraties, workshops en een ’instrumentenproeverij’. ,,Voor kinderen is er een apart programma, waarbij zij ook op elke locatie een vraag kunnen beantwoorden.’’ Het dagprogramma eindigt om 17 uur, maar ook daarna blijft het nog lang onrustig in Enkhuizen met live muziek in kroegen en op andere plekken, variërend van jazz, folk en soul tot rock, pop en singer-songwriter.

Cultuurfestival

UITdagend Enkhuizen, cultuurfestival op meerdere locaties in de binnenstad van Enkhuizen. Zaterdag 28 september van 10.30 tot 23 uur. Gratis entree. Meer informatie: www.uitdagendenkhuizen.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen