Premium

Senioren Partij Alkmaar eist sloop van ’Boekeler Muur’

Senioren Partij Alkmaar eist sloop van ’Boekeler Muur’
De Alkmaarse kant van de ’Boekeler Muur’.
© Foto HMC
Alkmaar

Kan dat hek niet weg tussen het Alkmaarse en Heilooër deel van bedrijventerrein Boekelermeer? De Senioren Partij Alkmaar vindt dat het hoog tijd wordt nu de afslag A9 bij Heiloo voorlopig niet doorgaat.

Commissielid Peter van der Heijde van de Senioren vroeg deze week aandacht voor de kwestie. Hij vindt het zot dat koeriers en anderen een enorm eind moeten omrijden als ze van het ene deel van de Boekelermeer naar het andere willen.

Muur

De blokkade bestaat in feite uit twee hekken, één aan het einde van de Heilooër Middenweg en één aan het einde van de Alkmaarse Barnsteenstraat. Daartussenin ligt (net als bij de vroegere Berlijnse Muur) een stuk niemandsland. De barrière is bedoeld om sluipverkeer door Heiloo en Akersloot tegen te gaan.

De afspraak met die dorpen is dat de doorgang pas wordt vrijgegeven als Heiloo een eigen aansluiting heeft gekregen op de A9.

Dat kan echter nog wel even duren aangezien die afslag behoort tot de vele plannen in het land die zijn stilgelegd, omdat het kabinet van de Raad van State eerst nieuwe stikstofregels moet opstellen. De Senioren vinden dat daarop niet kan worden gewacht. ,,Want wie weet hoe lang dat nog gaat duren.”

Van der Heijde riep daarom het Alkmaarse college op om in samenspraak met Heiloo het hek nu alvast neer te halen.

Hoog

Wethouder Pieter Dijkman verzekerde hem dat de zaak regelmatig aan de orde is in het overleg met Heiloo. ,,Heiloo is volstrekt doordrongen van het belang dat Alkmaar hier aan hecht. De zaak staat hoog op de agenda.”

Maar dat was fractievoorzitter Arie Epskamp van de Senioren veel te vaag. ,,’Hoog op de agenda’ is net zo’n uitdrukking als ’we nemen het mee’, alleen weet niemand waarheen.” Hij eiste dat de wethouder een termijn zou noemen. Maar Dijkman wees er op dat de zaak voor Heiloo niet eenvoudig is. Daar moeten diverse belangen zorgvuldig worden afgewogen. ,,Alkmaar kent z’n democratie, Heiloo kent z’n democratie, en daartussenin bevindt zich de diplomatie van de wethouders”, aldus Dijkman met een geheimzinnig lachje om de mond.

Leeghwaterbrug

De Senioren hebben echter in zoverre de wind mee, dat ook vanuit het Provinciehuis druk op Heiloo wordt uitgeoefend om de Boekeler Muur om te halen. Voor de zomervakantie zegde gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) de verzamelde bedrijvenverenigingen uit de regio toe om alternatieven te zoeken die het fileleed van de Leeghwaterbrugtragedie zouden kunnen verzachten. Als één van die 'overlast beperkende maatregelen' noemde hij het openzetten van de verbinding over bedrijventerrein Boekelermeer. Tekin zei daartoe overleg met Heiloo te willen voeren.

Dijkman vond Van der Heijde ’iets te stellig’ omdat die beweerde dat de afslag van de A9 bij Heiloo niet doorgaat. De wethouder vond dat er veel meer sprake is van een ’hick up’, aangezien de stikstofmaterie volgens hem eerder uitstel oplevert dan een afstel.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen