Zaans Medisch Centrum vervangt afvalsysteem in strijd tegen bacterie

Zaans Medisch Centrum vervangt afvalsysteem in strijd tegen bacterie
Zaandam

In de strijd tegen de resistente NDM-bacterie zet het Zaans Medisch Centrum in Zaandam ndm zhet innovatieve systeem voor afvalverwerking overboord.

Het vervangen van het systeem is een miljoenenoperatie die geadviseerd is door experts omdat eerder al is gebleken dat de afvalverwerking en het riool een rol spelen bij de verspreiding van de bacterie.

Het ZMC heeft in het nieuwe ziekenhuis een afvalroute ingebouwd die handigheid en duurzaamheid combineert. Alles kon er in, op radioactief en chemisch afval na, en aan het eind kwam er ingedikt afval uit en water dat nogmaals gebruikt kon worden om de toiletten door te spoelen.

Lees ook: Nog nieuw Zaans Medisch Centrum kampt mogelijk met constructiefout; toiletten bron superbacterie

Lees ook: Superbacterie in Zaans Medisch Centrum heeft mogelijk rol gespeeld bij overlijden patiënt

Lees ook: Extra infectiedeskundigen in Zaans Medisch Centrum in strijd tegen superbacterie

In het proces werd al het afval vermalen tot pulp en gefilterd totdat het spoelwater overbleef. Volgens de deskundigen die het ZMC heeft geraadpleegd is dat systeem de zwakke schakel bij het beperken van het risico op besmetting.

De cijfers tonen dat ook aan, zegt internist Boris Kanen. Sinds het vermalen van afval tot pulp en het gebruik van gerecycled water is gestopt, is er een duidelijke afname van het aantal patiënten dat de bacterie draagt. Daarom is nu besloten om het gebruik definitief te stoppen.

Het afvalsysteem was al tijdelijk buiten gebruik, zegt Annemarie Thijs, voorzitter van het team dat in het leven is geroepen om de NDM-bacterie te bestrijden. ,,Wij dachten dat het een factor zou zijn en hebben daarom die maatregel al getroffen. Nu hebben we besloten dat het definitief niet terugkomt.’’

,,We werken nu met een tussenoplossing’’, zegt preventiespecialist Karina Nolte. ,,We hebben nu niet meer een grote afvalstroom. Alles gaat apart en zo worden po’s weer gespoeld. Dat is niet ouderwets, het gaat in heel veel ziekenhuizen zo.’’

Het ZMC kreeg begin vorig jaar voor het eerst te maken met de NDM-bacterie. Sindsdien is bij 39 patiënten de bacterie aangetoond. Een patiënt is er vermoedelijk aan overleden Besmetting met de NDM bacterie heeft geen gevolgen voor gezonde mensen. Maar wie verzwakt is kan er ziek van worden.

De bacterie komt uit Azië. Het ZMC vraagt daarom elke nieuwe patient of die in een buitenlands ziekenhuis is behandeld. Als dat zo is, wordt vaak ontlasting getest en indien er sprake is van besmetting worden speciale maatregelen getroffen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen