Premium

Tweede album Haarlemse band Irrational Library overrompelt [video]

Tweede album Haarlemse band Irrational Library overrompelt [video]
Haarlem

De muziek op het nieuwe album van de Haarlemse groep The Irrational Library is zo overrompelend als de titel van de plaat: ’Everything at all Times and all Things at Once’. Het is de tweede lavastroom aan poëzie, rock- en jazzriffs die het gezelschap rond de Amerikaanse Haarlemmer Joshua Baumgarten op de wereld loslaat.

Vrijdag is de presentatie in The Wolfhound. „De plek in Haarlem waar wij de afgelopen jaren onze beste concerten hebben gegeven”, aldus Baumgarten.

Maar The Irriational Library speelde niet alleen in Haarlem. Ze gingen het land door, van Paradiso tot Groningen, deden mee aan de landelijke Popronde en keken over de grens. Afgelopen weekend nog Keulen en binnenkort Italië. Maar ’beroemd’ zijn ze nog allerminst.

„Misschien hadden we meer kunnen spelen. Misschien had ik ook wel meer willen spelen. Maar de realiteit is dat er beperkingen zijn”, zegt Baumgarten, doelend op gezinnen en banen.

„We zijn er ook achter gekomen dat we het liefst op bijzondere podia staan. Zoals later deze week in de gevangenis van Schiphol waar illegale vluchtelingen vastzitten. Veel interessanter dan gewone poppodia of bars.”

Tweede album Haarlemse band Irrational Library overrompelt [video]
Joshua Baumgarten (vooraan): ’Ik reageer op wat er in de wereld gebeurt.’
© Foto United Photos/Rob van Wieringen

The Irrational Library begon zomer 2016, toen de in Bahrein geboren, maar in Haarlem wonende producer Mishal Zeera Baumgarten voorstelde om wat van diens gedichten van een muzikale omlijsting te voorzien. Stadsdominee Tom de Haan was al bevriend met de dichter en speelde gitaar en baritonsaxofoon. Als drummer werd de aanzienlijk jongere Lars van der Weiden aangetrokken.

Najaar 2017 verscheen het debuut ’Now that we still Can’, een cd en dichtbundel ineen. Inmiddels heeft de groep onderdak gevonden bij het Haarlemse platenlabel Suburban, dat het nieuwe album zowel op cd als vinyl uitbrengt. Daarnaast verschijnt bij uitgeverij Kennemerland volgende maand een nieuw boek van Baumgarten, ’Give me this Moment’.

„Toen we na het verschijnen van ons eerste album veel gingen spelen, merkten we al snel dat maar een kleine groep mensen écht geraakt werd door de boodschap van de teksten en de muziek”, vertelt De Haan.

„Tot de meesten drong het niet werkelijk door.” „Al was er een gast in Zuid-Afrika die een diepgravende recensie over de plaat schreef”, reageert Baumgarten. „En een vrouw zei: ’Dit is de eerste band die mij tegelijk aan het denken en aan het dansen zet.’ Dáár doen we het voor.”

Positief

Ondank de vaak heftige teksten kreeg De Haan ook vanuit de kerkelijke gemeente een aantal positieve reacties. „Enkelen waren er zelfs trots op en sommige gemeenteleden zijn naar ons concert in het Patronaat gekomen toen we daar als voorprogramma van Pussy Riot speelden. Misschien dat een enkeling zich stoorde aan de ’fuck you’s’ in Joshua’s teksten…”

Baumgarten: „Maar dat zeg ik niet om te provoceren. Dat is gewoon zoals er in New York gepraat wordt.”

De Haan knikt: „Dat is het in het echte leven: geboorte en dood. Liefde. Daar gaat het in de kerk uiteindelijk ook over.”

„In muzikaal opzicht heb ik het idee dat het nieuwe album meer ’songs’ bevat”, zegt drummer Van der Weiden. „Toegankelijker, zonder dat de spontaniteit verloren is gegaan.”

Mishal Zeera knikt instemmend: „Toen we onze eerste plaat maakten was er onmiddellijk een onderlinge ’click’. We werken alle vier heel instinctief en blijken ons ook alle vier heel instinctief te ontwikkelen. Hoewel onze tweede plaat deze week pas verschijnt ben ik nu al benieuwd hoe dat op de derde verder gaat.”

Knipoog

„Mijn teksten zijn heftig. Soms zelfs behoorlijk agressief, maar altijd met een knipoog”, zegt Baumgarten. „Ik reageer op wat er in de wereld gebeurt. Maar ik zie mijzelf niet als activist. Ik ben kunstenaar. Als ik activisten inspireer dan is dat natuurlijk prima. Wat ik schrijf zijn gedichten, géén songteksten. Ik ben ook geen zanger. Sommige dingen zijn geschikt voor op het podium en andere meer voor publicatie in een boek.”

Op ’Everything at all Times….’ haalt Baumgarten een paar keer scherp uit naar de social media. Elders vraagt hij zich af wat de vrijheid die op 5 mei gevierd wordt betekent als we harteloos vluchtelingen buitensluiten. En soms experimenteert hij, zoals in ’Palestinian Pulled Pork’, waar telkens een gerecht aan een politieke of sociale gebeurtenis gekoppeld wordt: ’Spaghetti bolognese & human slavery, suicide hotline & turkey hot dogs’, enzovoort.

„Die dingen komen gewoon, zonder dat ik er iets specials mee bedoel. Soms zit ik voor mijn plezier een beetje met woorden te spelen zoals in dit geval”, zegt de Amerikaan.

Tom de Haan reageert: „Ik hoor daarin vooral de hedendaagse parallel tussen het consumeren van voedsel en nieuws…” Baumgarten: „Goh, zo had ik er zelf nog helemaal niet naar gekeken.”

Muziek: The Irrational Library albumpresentatie: vrijdag 20 sept The Wolfhound, Haarlem (21.00u). Zaterdag 21 sept, platenwinkel Sounds, Grote Houtstraat, Haarlem (16.30). Boekpresentatie Joshua Baumgarten: vrijdag 18 okt Café Lokaal, Haarlem (21.00u)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen