Relatief onervaren AZ van start in de Europa League: veel spelers zetten in Belgrado de eerste échte stappen in het Europese clubvoetbal

Jonas Svensson is de AZ-spelers met de meeste Europese wedstrijden achter zijn naam. Hier duelleert hij met Antwerp-speler Lamkel Zé.
© Foto EPA/Olivier Hoslet
Alkmaar

Na een afwezigheid van twee seizoenen is AZ terug in Europa. Nadat de ploeg zich in drie kwalificatieronden ontdeed van BK Häcken, FC Marioepol en Royal Antwerp FC begint AZ donderdagavond aan de groepsfase van de Europa League.

In Belgrado start AZ tegen Partizan aan de Europese campagne met een ploeg die nog weinig ervaring heeft op dit niveau. Voor veel spelers zijn het zelfs de eerste stappen in de groepsfase van het Europese clubvoetbal. Spelers als Owen Wijndal, Myron Boadu, Teun Koopmeiners en Calvin Stengs, stuk voor stuk producten van de eigen jeugdopleiding, speelden alleen nog kwalificatieduels.

En hoewel dat er dit seizoen zes waren, vormt dit vrijwel al hun Europese bagage. Vorig jaar struikelde AZ tegen Kairat Almaty uit Kazachstan immers al over de eerste horde richting de groepsfase van de Europa League en één jaar eerder werd de voorfase zelfs helemaal niet bereikt. De zesde plek van 2016/2017 was te laag om een gooi te mogen doen naar een Europees startbewijs.

Is dit AZ Europees gezien dan nog helemaal nat achter de oren? Nee, zeker niet. Vooral achterin staan de mannen met ervaring. Jonas Svensson is de meest gelouterde speler. De Noor kwam met Rosenborg en AZ al 54 keer Europees in actie.

Zijn landgenoot Fredrik Midtsjø speelde al 37 Europese duels en ook Stijn Wuytens weet met 27 gespeelde wedstrijden wat er op dit podium gevraagd wordt. Opmerkelijk genoeg staat de teller van Ron Vlaar ’pas’ op 24. In zijn jaren bij Feyenoord en Aston Villa kwam hij Europees niet of nauwelijks in actie.

Een overzicht van de spelers uit het basiselftal en het aantal Europese wedstrijden dat ze speelden:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen