Premium

Kroegen en terrassen in Heiloo straks langer open

Kroegen en terrassen in Heiloo straks langer open
Hans Romeyn.
© Archieffoto
Heiloo

Terrasliefhebbers, cafébezoekers en horecaondernemers kunnen zich gaan verheugen op iets latere sluitingstijden voor de horeca in Heiloo. Ook de sportclubs mogen een uurtje langer alcohol schenken na de laatste wedstrijd.

De leden van de commissie bestuurlijke zaken in Heiloo hadden dinsdagavond geen bezwaren tegen het verruimen van de sluitingstijden. De terrassen mogen open tot twaalf uur en in de zomer, juni tot en met september, tot één uur. In het weekeinde mogen de cafés in het hele dorp open tot drie uur, waarbij wel geldt dat een half uur voor sluitingstijd geen nieuwe gasten meer mogen worden binnengelaten. De verplichting voor horecaportiers in het stationscentrum verdwijnt.

,,Hopelijk wordt het uitgaansleven van Heiloo hierdoor nog leuker, ook voor jongeren’’, vond Hein Korthouwer namens het CDA. ,,Het is een goed signaal dat we op deze manier de horeca-ondernemers kunnen steunen.’’

Wel moet er goed worden ingegrepen als het toch fout gaat, vond onder andere Jaap Doorgeest van de VVD. ,,Dan moet ook inderdaad worden gehandhaafd.’’

Incidenten

Burgemeester Hans Romeyn zei dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie ’ligt waar hij hoort: bij de ondernemers’. ,,Het is niet dat er echt helemaal nooit wat gebeurt, maar het is de laatste jaren rustig in de horeca in Heiloo. De exploitanten zijn goed in staat om met hun gasten om te gaan. Als er incidenten zijn, kunnen ze dat melden. We weten elkaar snel te vinden, we kennen elkaar bij naam en toenaam. Als er klachten zijn wordt er snel geacteerd. En als het echt verkeerd gaat, moeten we inderdaad komen handhaven.’’

Terrasverwarmers

Wel vroeg onder andere Edith de Jong van Gemeentebelangen Heiloo aandacht voor de terrasverwarmers, in verband met het milieu. ,,Het is zonde als die volop staan te branden als er geen mensen op het terras zitten. Dan wordt er gestookt voor de kraaien.’’ Ze pleitte ervoor, terrasverwarming alleen toe te staan met een vergunning.

Dat ging de meeste commissieleden en ook burgemeester Romeyn te ver. ,,Het moet geen betutteling worden, maar de ondernemers moeten er wel fatsoenlijk mee omgaan.’’ Hij zegde toe, hierover te gaan overleggen met de horeca-ondernemers.

Over het voorstel zelf hoeft over een paar weken in de gemeenteraad niet eens meer te worden gedebatteerd; het is dan een hamerstuk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen