Kaasmarkt bij opening carillon De Rijp

De Rijp

Het nieuwe carillon van De Rijp wordt zondag officieel in gebruik genomen. Beiaardier Christiaan Winter verzorgt het concert dat rond 15.45 uur begint. Op datzelfde moment is er een kaasmarkt in De Rijp.

Voor het eerst in 365 jaar heeft het dorp weer een carillon in de Grote Kerk, nadat het de bevolking lukte de benodigde twee ton in te zamelen.

Klokkengieter Simon Laudy uit Finsterwolde heeft de 43 klokken gegoten en het instrument gebouwd. Hij is nu nog in De Rijp om er de laatste hand aan te leggen.

Christiaan Winter nam enkele jaren terug het initiatief voor het nieuwe carillon van De Rijp. Hij is opgetogen over het instrument. ,,Ik heb er dinsdag voor het eerst even op gespeeld en het is werkelijk een feest.’’

Voor het openingsconcert zondag heeft de beiaardier vier trompettisten geregeld, die op de toren staan te spelen samen met het carillon.

Voorafgaand aan de bespeling zijn er toespraken in de kerk, die buiten te volgen zijn via een groot scherm. Oud-burgemeester Ria Oosterop van Graft-De Rijp luidt daarna de luidklokken van de toren.

Meer nieuws uit Alkmaar