Premium

Verdachte Haarlemse flatbrand had eigen taxibedrijfje: alle huisdieren flat Steinerstraat overleefden brand

Verdachte Haarlemse flatbrand had eigen taxibedrijfje: alle huisdieren flat Steinerstraat overleefden brand
Arrestatie in de Rudolf Steinerstraat.
© Foto Michel van Bergen
Haarlem

De 44-jarige man die een week geleden werd aangehouden na de fatale flatbrand in de Rudolf Steinerstraat in Haarlem was van Afghaanse afkomst en runde een eenmans taxibedrijf. Hij is al meer dan vijftien jaar in Nederland, zo valt uit informatie van de Kamer van Koophandel en de rijksoverheid op te maken.

In 2005 wordt hij genoemd in een officiële bekendmaking van de landelijke overheid omdat de man een verzoek tot een betalingsregeling heeft ingediend.

In 2007 wordt op zijn naam en adres een onderneming onder de naam Bashir Schoonmaakbedrijf in de Kamer van Koophandel ingeschreven. In 2016 begint hij een taxibedrijf onder de naam Ajax Tax. De buurt kent hem vooral in de functie van taxichauffeur.

Over de identiteit van het slachtoffer dat in de flat werd aangetroffen wil het Openbaar Ministerie nog steeds geen enkele mededeling doen. ,,Over deze identificatie gaat heel wat tijd overheen. Vervolgens zullen we onze informatie eerst met de nabestaanden delen.’’

Lees ook: 'Man stak zwangere echtgenote in brand in Haarlem'

Ook over de drie kinderen die in de flat woonden en die in veiligheid zijn gebracht wil het OM niets kwijt. Een woordvoerder: ,,De verdachte zit nog steeds in volledige beperking. Dat betekent dat wij, net als hij, geen informatie met de buitenwereld kunnen delen. We doen hier geen uitspraken over omdat het de persoonlijke levenssfeer van de verdachte raakt.’’

Vrijwel alle bewoners van de andere appartementen in de galerijflat zijn inmiddels teruggekeerd. Behalve de volledige verwoeste flat zijn twee andere van de 48 appartementen nog niet vrijgegeven vanwege vooral water- en roetschade.

Lees ook: Openbaar Ministerie: Arrestant was bewoner van flat in Rudolf Steinerstraat Haarlem

In de nacht meldde bewoonster Denise dat in haar flat en op het balkon twee konijnen, twee cavia’s, een kat en twee zangvogels in nood waren.

Het goede nieuws is alle dat huisdieren uit de flat de rampzalige nacht hebben overleefd, vertelt Ronald Camstra, directeur van Pré Wonen. De bewoners van twee appartementen kozen ervoor om nog enkele dagen bij familie te blijven of in een tijdelijke logeerwoning van Pré Wonen.

Tot en met vrijdag zijn er in de flat medewerkers van Pré Wonen en diverse hulpverlenende instanties aanwezig. Camstra: ,,Verder zijn we het roet aan het wegpoetsen en kapotte ruiten zijn inmiddels vervangen. We onderzoeken nu wat er verder hersteld moet worden. Overigens stond er al een renovatie van de flat gepland.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen