Premium

’Ik was benieuwd wat er achter die kraag verstopt zat’; Purmerender Leendert Bonnet (85) zestig jaar getrouwd met zijn Nel (83)

’Ik was benieuwd wat er achter die kraag verstopt zat’; Purmerender Leendert Bonnet (85) zestig jaar getrouwd met zijn Nel (83)
Burgemeester Don Bijl feliciteert Leendert Bonnet (85) en Nel Bonnet-Dragt (83) met hun zestigjarig huwelijk.
© Foto Wim Egas
Purmerend

,,We ontmoetten elkaar om klokslag 00.00 uur midden op de Dam in Amsterdam”, vertelt Nel Bonnet (83). ,,Ik droeg een jas met een hoge kraag. Het was hartstikke koud.” Haar man Leendert (85) weet het nog goed. ,,Ik was benieuwd wat er achter die kraag verstopt zat. Het beviel me goed, want meer dan zestig jaar later zijn we nog steeds samen.”

Leendert en Nel Bonnet vierden woensdag - in het bijzijn van burgemeester Don Bijl - hun 60-jarig huwelijk. ,,Is alweer een tijdje terug, hè?”, lacht Leendert. ,,De tijd vliegt.” Nel herinnert nog goed hun eerste huisje. ,,We gingen bij iemand op zolder wonen. Een kamertje met een heel klein keukentje en een slaapkamer. De wc was beneden op de gang bij de mensen waar we het van huurden.”

Dakraampje

Onderhuren was meer dan gebruikelijk in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, gezien het enorme tekort aan huizen in dit tijd. ,,Misschien nog wel erger dan nu”, gaat Leendert verder. ,,Op die zolder hebben we overigens maar zes weken gewoond. Dat was me nog een verhaal.” Nel: ,,We lagen nog maar net in bed toen er iemand door het dakraampje wilde klimmen. Leendert lag al te snurken en die maakte ik direct wakker. Ik ben als een bezetene naar beneden gerend om de verhuurders te waarschuwen en Leendert ging achter de inbreker aan. Die liet het dakraam op Leendert vallen. Hij hield er doorgesneden pezen aan over en degene die het gedaan heeft, is nooit teruggevonden.”

Niet zo’n goed begin, maar er zullen prachtige jaren volgen voor het echtpaar. ,,Ik durfde niet meer op dat zoldertje te komen, dus zijn we een tijdje bij een oudere vrouw in huis getrokken. Na een jaar kregen we ons eigen tweekamerappartement toegewezen. Zalig, echt heerlijk. Een geweldige tijd. Nadat wij trouwden brak eigenlijk net de goede tijd aan in Nederland. Je kon van het geld dat je verdiende nog iets opzij leggen voor leuke dingen. Dat is nu niet meer mogelijk. Helemaal niet als je alleen bent.”

Van dat geld dat ze opzij leggen, maken Leendert en Nel een aantal mooie reizen. ,,Met de bus naar Oostenrijk en Duitsland, maar we zijn ook in Turkije en helemaal in Tunesië geweest.” Na een periode in Amsterdam te hebben gewoond, woont het stel inmiddels al 49 jaar in Purmerend. ,,Ik zou voor geen goud meer terug willen”, vertelt Nel. ,,We hebben hier een geweldige tijd gehad met de kinderen en kleinkinderen. Gingen geregeld naar het theater of lekker een hapje uit eten. We gaan nu nog af en toe naar het terras bij Spijkerman en dan lekker een bakkie doen. Beetje mensen kijken. Het zijn de kleine dingetjes waar we tegenwoordig ons geluk uithalen. Het hoeft allemaal niet zo groots meer.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen