Premium

OM wil Zaandammer na stelen slippers naar veelplegerskliniek sturen

Haarlem

Zaandammer Geronimo M. is 38 en heeft 28 kantjes strafblad. Vorig jaar juni zou hij volgens justitie een paar merkslippers hebben gestolen bij Scapino in Wormerveer. M. ontkende dat bij de rechtbank in Haarlem.

De officier van justitie wil dat de Zaandammer twee jaar naar een kliniek voor veelplegers gaat. De verdachte zei dat hij met zijn vriendin, kind en vrienden in juni vorig jaar in het zwembad was in Wormerveer. Hij was zijn slippers kwijt en besloot op de scooter in zijn zwembroek en blote bast een paar nieuwe te gaan halen. „Bij de winkel stond een rek buiten met teenslippers. Die heb ik mee naar binnen genomen. Binnen zag ik een ander paar dat ik mooier vond. Ik heb die gepast en liep naar buiten om de goedkopere slippers terug te hangen”, beweerde de man. Toen ging het alarm af. Volgens de medewerkers van de winkel was M. wel degelijk de dure slippers aan het stelen. Hij was naar achteren gelopen, een medewerkster zou een knipgeluid hebben gehoord en zag M. op de dure merkslippers naar buiten lopen. Het beveiligingslabel van die slippers lag op de grond. Ze sprak de Zaandammer daarop aan. Die ontkende de diefstal en gooide twee briefjes van vijf op de toonbank, terwijl de slippers 30 euro kostten. „Ik wilde wel degelijk betalen”, beweerde M. De man zou bovendien de winkelbediende hebben uitgescholden voor dikzak en hebben gezegd dat hij wel iemand op haar af zou sturen. „Wat een onzin”, reageerde de verdachte daarop. „Dat heb ik helemaal niet gezegd.”

Voor de officier van justitie was het klaar en de reclassering zag ook geen andere optie dan M. naar een kliniek voor veelplegers te sturen.

De Zaandammer heeft een drankprobleem, een strafblad met vermogensfeiten en agressieve delicten erop en de reclassering is bang voor herhaling.

Volgens advocaat Mark-Jan Bouwman moet M. worden vrijgesproken en zeker niet voor twee jaar de veelplegerskliniek in. Hij vond het belachelijk dat justitie daar een jaar na dato nog mee komt, terwijl er in dat jaar niets raars zou zijn gebeurd. De rechtbank doet 1 oktober uitspraak.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen