Premium

Kinderen in Oostzaan wensen speeltuinen en waterpretpark

Kinderen in Oostzaan wensen speeltuinen en waterpretpark
Burgemeester Rob Meerhof spreekt de leerlngen van De Korenaar toe.
© Foto Wim Egas
Oostzaan

„Ik heb veel ideeën om Oostzaan leuker te maken”, zegt Luca Visser uit groep 7 van basisschool De Korenaar. „Ik wil meer speeltuinen. In de buurt is er alleen maar een veldje, dat is meer voor kleinere kinderen. Ik wil iets voor oudere kinderen.” Luca krijgt binnenkort de kans zijn idee werkelijkheid te maken wanneer de Oostzaanse kindergemeenteraad gekozen wordt.

Op alle basisscholen in Oostzaan werd het project gisteren afgetrapt. Burgemeester Rob Meerhof gaf op basisschool de Korenaar een speech. De leerlingen zijn ’de toekomst’ volgens de gemeente Oostzaan. De gemeenteraad wil kinderen op een leuke en laagdrempelige manier betrekken bij het dorp.

De leerlingen werken eerst een lesboek door over landelijke en regionale politiek. Daarna mag elke basisschool drie kinderen uit groep 7 uitkiezen als kindergemeenteraadslid. Vanaf januari wordt drie keer op woensdagmiddag vergaderd. „Jullie gaan alles doen op de manier waarop wij het ook doen. Zo leren jullie hoe een gemeenteraad werkt”, aldus Meerhof.

In de les wordt aan een voorstel gewerkt. De leerlingen kunnen bedenken welke problemen zij willen oplossen of wat ze in het dorp willen veranderen. De kinderraad overlegt over vier gepresenteerde voorstellen. Tijdens de vergaderingen zal uiteindelijk een voorstel gekozen worden dat gerealiseerd wordt. De gemeente heeft hier een bedrag voor gereserveerd.

Raff Terleth heeft een ander voorstel bedacht dan Luca. „Als ik alles zou kunnen doen zou ik een waterpretpark bouwen. Als dat niet lukt wil ik wat veranderen aan ons schoolplein. Ik wil meer struiken en bomen, het is nu zo grijs. Een groener schoolplein ziet er leuker uit. Ik wil niet in de kinderraad omdat het buiten schooltijd is. Maar ik ga onze raadsleden wel helpen.”

Klasgenoot Feline Belema ziet de Oostzaanse politiek wel zitten. Zij wil zich samen met Luca kandidaat stellen voor de kinderraad. „Het lijkt me leuk om te bepalen wat er in het dorp gebeurt. Burgemeester zijn lijkt me een leuke baan.”

Dat laatste moet nog wel even wachten. De leerlingen zijn het eens dat kinderen niet de baas moeten zijn. Volgens Raff hebben oudere mensen veel meer kennis en kunnen ze daardoor beter leidinggeven. Luca heeft ook niet zoveel vertrouwen in zijn leeftijdsgenoten: „Als het aan de kinderen lag zou al het geld uitgegeven worden.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen