Oud-speler van AZ, Rajko Brezancic, heeft slechte herinneringen aan zijn tijd in Nederland: ’Het lijken wel robots’

Rajko Brezancic (midden) tussen ploeggenoten van AZ tijdens de training op de avond voor Partizan Belgrado-AZ in september 2015.
© Archieffoto Ed van de Pol
Alkmaar

AZ komt donderdag bij Partizan Belgrado een oude bekende tegen. Linksback Rajko Brezancic stond in het seizoen 2015-2016 onder contract bij AZ. Hij kijkt met weinig plezier terug op die tijd, blijkt uit een interview op de website van Partizan. ,,Het lijken wel robots’’, is een van de dingen die hij zegt over Nederlanders.

„Nederland is een mooi land, maar de mensen zijn er een beetje afstandelijk. Het gebeurde zelden dat we na een training met collega’s ergens gingen koffie drinken of lunchen. En als we zoiets deden, betaalde iedereen voor zichzelf. Dat had ik nog nooit ergens meegemaakt”, zegt hij in het interview op partizan.rs.

Brezancic (30) werd in de zomer van 2015 door AZ overgenomen van de Servische club Cukaricki. Een ongebruikelijke aankoop, want AZ richtte zich doorgaans meer op jongere spelers. Brezancic werd dan ook vooral gehaald omdat AZ behoefte had aan ervaring. De linksback was een speler die, zoals dan wordt gezegd, ’weet wat er gevraagd wordt’. Een speler ’die niet in de war raakt’.

Dat bleek nogal tegen te vallen. Brezancic was niet de versterking waarop AZ hoopte. Hij kwam dat seizoen tot twaalf wedstrijden (competitie, beker en Europa League). Ridgeciano Haps speelde hem al heel snel weer uit de basis.

(tekst gaat verder na de foto)

Rajko Brezancic (rechts) met Muamer Tankovic, toenmalig ploeggenoot bij AZ in september 2015.
© Foto ANP

Engels

Een praatje aanknopen met Brezancic viel niet mee. Zijn Engels was beroerd. Toch was trainer John van den Brom in de eerste weken positief over hem. „Alleen al door zijn mentaliteit is hij een voorbeeld voor jonge spelers. Daar heeft hij geen woorden voor nodig”, zei Van den Brom. „Hij is op en top prof. Niet stevig gebouwd, maar wel sterk. Echt een mannetjesputter.”

Scout Hugo Hovenkamp nam in de eerste AZ-weken van Brezancic de linksback op sleeptouw. „Je moet de woorden er nog een beetje uittrekken, maar dat is logisch. Die jongen kent hier nog helemaal niets, de club niet en de mensen niet”, zei Hovenkamp destijds. „Maar bij Cukaricki ging hij wel tekeer, hoor, in het veld. Dus dat gaat hier gerust ook wel komen.”

Geen succes

Dat gebeurde dus niet. Het huwelijk tussen AZ en Rajko Brezancic werd geen succes. Brezancic doet in het interview ook geen enkele moeite dat te verbloemen. Verderop in het interview noemt hij Nederlanders opnieuw ’kil’. „Anders dan de Balkan-mentaliteit. Je traint met ze en als je ze dan vervolgens in de stad tegenkomt, negeren ze je alsof ze je helemaal niet kennen. Ze lijken wel robots. Ze werken hun training af en gaan naar huis.”

’Totaal geen druk’

Over de eredivisie is hij ook niet erg te spreken. „Er zitten goede teams tussen, maar ze schenken te weinig aandacht aan de verdediging. Ze leggen allemaal de nadruk op aanvallend voetbal. En druk is er niet. Het maakt ze niet uit of je nou met 5-0 wint of met 10-0 verliest. Totaal geen druk.”

„We hoeven niet bang te zijn voor AZ. Ik denk dat AZ een veel sterker elftal had in het jaar dat ik daar was. Maar we moeten ze wel serieus nemen als we willen winnen.”

Brezancic bleef een jaar bij AZ. Daarna vertrok hij naar de Spaanse club SD Huesca.

Brezancic schiet op doel tijdens een training in Athene, daags voor een Europa Leaguewedstrijd van AZ.
© Archieffoto Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen