Gemeenteraad van Langedijk mijdt het F-woord

Gebouw De Binding, nu het Huis van de gemeente.
© Archieffoto Erna Faust
Langedijk

De eerste vergadering van de Langedijker gemeenteraad in de nieuwe raadszaal in De Binding zat er dinsdagavond in een klein uurtje op. De raadsleden stapten stevig door de agenda en meden met z’n allen zorgvuldig het F-woord: over de voorgenomen fusie en het eind vorige week verschenen herindelingsontwerp werd gezwegen. Dat komt op 1 oktober aan bod in de forumvergadering.

Burgemeester Leontien Kompier verwelkomde bij aanvang een ieder in de zaal maar ook de eventuele kijkers thuis, want de vergaderingen zijn nu ook vanuit de eigen huiskamer te volgen. Raadsleden keken af en toe wat onwennig naar wat te zien was op het forse beeldscherm achter de ruggen van de collegeleden. Het gebouw, omgedoopt tot Huis van de gemeente, heeft meerdere gebruikers dus wandelden er nog links en rechts bezoekers door de gangen en door de naastgelegen bibliotheek.

HVC

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen beloofde de raadsleden informatie over de situatie rond de HVC en de tobbende AEB-centrale in Amsterdam. Langedijk is een van de aandeelhouders van de Alkmaarse afvalverwerker. ,,HVC weet goed wat het belang is van de aandeelhouders. Er worden geen overhaaste beslissingen genomen en wij worden tijdig op de hoogte gehouden’’, aldus de wethouder. Volgens hem worden de aandeelhouders aanstaande vrijdag bijgepraat. Hij beloofde de raad op de hoogte te houden en zegde op korte termijn een memo toe.

Fractievoorzitter Floris de Boer (Hart voor Langedijk/D66) bracht op het laatste moment nog een ’motie vreemd aan de agenda’ in. Voor het reces was er in de raad al gesproken over een mogelijke kinderburgemeester in Langedijk.

De Boer zag dit belang: ,,Wanneer keek u voor het laatst door kinderogen naar uw wijken? Wanneer hing u voor het laatst in een speeltoestel?’’ Het instellen van een kinderraad en -burgemeester kan zijns inziens zorgen voor een verfrissende blik voor raad en college.

Na wat knorrige reacties vanwege het late tijdstip van indienen en enige discussie - lag er ook al niet een motie voor de invoering van een jongerenraad en had het college niet al een en ander toegezegd? - besloot De Boer zijn motie aan te houden.

De burgemeester wees de raadsleden tot slot nog op de officiële opening van De Binding. Alle partijen in het gebouw zetten zaterdag tussen 10 en 14 uur hun beste beentje voor. ,,Er is een mooi programma voorbereid’’, aldus Kompier.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen