Premium

Voor Rianne van der Tuin en Iris Helder levert tweede dag menwedstrijd Texel alsnog mooie prestatie op

Voor Rianne van der Tuin en Iris Helder levert tweede dag menwedstrijd Texel alsnog mooie prestatie op
Rianne vd Tuin met Max onderweg op Texel.
© Foto Evalien Weterings
Den Burg

Met allebei de marathon als specialiteit van het huis moesten Rianne van der Tuin (29) uit Winkel en Iris Helder (26) uit Kolhorn het tijdens de Samengestelde Menwedstrijd op Texel hebben van ’de zondag’.

Typisch. Vraag je aan Susanne Stiggelbout van de organisatie namelijk waar de deelnemers het over het algemeen zwaar mee hadden, dan waren het dressuur en vaardigheid. De marathon is normaal gesproken zwaarder, maar ging nu voor velen beter.

,,De jury vond vooral de prestaties bij de dressuur niet om over naar huis te schrijven. Het niveau lag gewoon heel hoog. Zeker in de hoogste categorieën.”

Beslissend

Op zaterdag waagden Van der Tuin en Helder zich dan ook aan dressuur en vaardigheid. Twee onderdelen die hen voorafgaand aan de beslissende marathon een plek in de middenmoot opleverden.

Alles kwam dus aan op de tweede dag. En daarin had Van der Tuin op papier het grootste succes: ze pakte de eerste plek in het totaalklassement van de Klasse L enkelspan paarden. Maar ook Helder zette een prestatie neer die haar tevreden stelde: met een paard waar ze pas sinds juni mee rijdt, bereikte ze plek vijf.

Er komen ieder jaar deelnemers uit het hele land naar Den Burg. De oversteek per boot is populair. Er waren dit keer 59 aanmeldingen voor de wedstrijd.

Deelnames

Van der Tuin en Helder hebben ook al de nodige deelnames aan de Samengestelde Menwedstrijd achter de rug. Ze gaan twaalf jaar terug met elkaar. Het uitje naar Den Burg staat vast op de agenda. ,,Een soort minivakantie”, zo voelt het voor Helder. ,,Even weg met z’n allen, lekker dicht bij huis.”

Het blijft leuk om te komen, stelt Van der Tuin. ,,Een kwestie van een keer heengaan nadat we er goede verhalen over hoorden. Het is altijd goed geregeld en gezellig. Daar zit het ’m in.”

De Winkelse ging de finaledag in als nummer vier. Ze moest van tevoren veertig seconden goedmaken op de nummer één. ,,Maar die haakte af en daardoor had ik een concurrent minder voor de eerste plek. Het vertrouwen dat ik zou winnen was er, omdat de marathon mijn paard Max en mij het best ligt. Ik win wel vaker prijzen, maar het is toch altijd weer bijzonder om van een lagere plek te moeten komen om te winnen. Dressuur is nooit ons sterkste punt. Het doet me natuurlijk goed dat het op deze manier afloopt.”

Geslaagd

Hetzelfde gevoel overheerst bij Helder. Ook al wist ze zich niet in de top van het klassement te nestelen. ,,De eerste wedstrijden die ik met mijn nieuwe paard reed, gingen nog niet zo lekker. Dit was de eerste grote test. Met een vijfde plek ben ik daarvoor geslaagd”, vertelt ze.

,,Bij dressuur werd ik tweede en met vaardigheid laatste. Er was dus nog wel wat werk aan de winkel voor de marathon. Dat het zo heeft uitgepakt, stemt mij tevreden.”

Ook de wedstrijdorganisatie spreekt van een geslaagd evenement. Reden: de gemixte groep die in Den Burg ten tonele kwam.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen