Premium

Keeper Calvin Raatsie krijgt nog geen zakken fanmail thuis, ’dat wordt nu wel beetje tijd’

Keeper Calvin Raatsie krijgt nog geen zakken fanmail thuis, ’dat wordt nu wel beetje tijd’
De Edamse Ajax-doelman Calvin Raatsie in actie.
© Foto Orange Pictures/Martin Cloose
Edam

Calvin Raatsie (17) tekende dit jaar een contract dat hem voor drie jaar aan Ajax bindt. „Het is elke keer weer afwachten wat de club met je wil. Ik heb altijd vertrouwen gehad, maar weet dat het knokken is voor je basisplaats”, vertelt de doelman, die hoogstwaarschijnlijk in november met Oranje O17 deelneemt aan het WK in Brazilië.

Dit seizoen hoopt hij in Ajax O19 onder de lat te staan. „Daar ga ik voor. In O17 was het nog zo dat de keepers om de week speelden, nu speelt gewoon de beste en moet je de concurrentiestrijd aangaan.” Dit jaar gaat die strijd tussen Raatsie en nog twee andere keepers. „Eén daarvan is al tweedejaars A, dus dat zal lastig worden. Het doel is wel om hem uit de basis te spelen.”

Een typische Ajax-keeper, zo wordt de Edammer door kenners omschreven. „Bij Ajax willen ze dat je als keeper goed van achteruit mee kunt voetballen en dat is wel een van mijn kwaliteiten. Ik ben ooit begonnen bij EVC als middenvelder, maar ik stond overal. Spits, verdediger, noem het maar op. Op een gegeven ogenblik waren er keepers tekort en dacht ik, laten we dat eens proberen. En ik moet eerlijk zeggen, als voetballer was ik niet bij Ajax terechtgekomen.”

Zijn vader vond het op een gegeven moment tijd voor een stapje hogerop. „In eerste instantie vond ik het wel prima. Mijn vrienden speelden bij EVC en ik had het wel naar mijn zin. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik de overstap naar Volendam heb gemaakt.” Bij RKAV Volendam werd Raatsie na een jaar namelijk opgepikt door FC Volendam. Maar dat was van erg korte duur. „Ik had de kleding al gepast toen Ajax aanklopte.”

Hij kon het niet geloven dat Ajax kwam, reageerde ook heel rustig, maar het deed toch wel iets met hem. „Het is geen druk, maar er wordt toch wel iets van je verwacht”, blikt de 1.88 meter lange doelman terug. „Er is geschat dat ik 1.94 meter ga worden, de ideale lengte voor een doelman zo’n beetje. Niet verkeerd dus. Dat is iets dat ook mee moet zitten, want Ajax heeft natuurlijk het liefst een keeper met een bepaalde lengte. Voetballers komen er in alle soorten en maten, maar een keeper moet toch wel een beetje lang zijn. Logisch eigenlijk.”

Het eerste elftal van Ajax is nog ver weg, maar Raatsie houdt het doel altijd voor ogen. „Als speler kun je op verschillende posities uit de voeten, als keeper vecht je voor één positie in het veld. Als dan Edwin van der Sar voor je staat of zoals Cillissen bij Barcelona Ter Stegen voor hem had, kan het even duren voor je je debuut maakt. Hier zeggen ze dat je het heel goed gedaan hebt, als je rond je 22e in het eerste staat. Ik heb dus nog wat tijd om mezelf te ontwikkelen.”

Een ontwikkeling waarin (naar eigen zeggen) zijn vader, moeder en broertje centraal staan. „Het gezinsleven draait toch een beetje om mij en ik kan alleen zo goed presteren omdat mijn ouders me hierbij ongelooflijk bij helpen. Het begon al met het brengen en halen naar trainingen en wedstrijden, maar het is ook het opletten met eten en nog veel meer.”

Zijn vrienden zijn ontzettend trots dat hij bij Ajax speelt en steunen hem richting zijn doel. „Als ik profvoetballer wil worden, moet ik daar naar leven. Dus geen alcohol of andere dingen die dat proces tegenwerken. Dat begrijpen mijn vrienden ook.” Ook buiten zijn vrienden om weten steeds meer mensen dat Raatsie bij Ajax speelt. „Er staan nog geen zakken met fanmail van meiden op de stoep, dat wordt natuurlijk wel een beetje tijd”, lacht de sluitpost. „Het is voor mij een eer om het Ajax-trainingspak aan te trekken. Mensen vragen vaak hoe het gaat en hoe de laatste wedstrijd is gegaan. Dat vind ik ontzettend leuk, het geeft me een gevoel van trots.’’

Hij heeft er inmiddels al aardig wat voorbereidingsweken op zitten. En enkele mooie trips: zo speelde hij met Ajax een oefenwedstrijd in Italië tegen Internazionale en eind augustus in het Estadi Johan Cruyff een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona. Een opmaat voor Raatsie naar de maand november, dan hoopt hij met het Nederlands elftal een gooi te doen naar de wereldtitel onder zeventien jaar.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen