Premium

Pronk Kaas en Delicatessen in Weesp winnaar klantenverkiezing, favoriete winkel in Slijkstraat vaker open

Pronk Kaas en Delicatessen in Weesp winnaar klantenverkiezing, favoriete winkel in Slijkstraat vaker open
Vader Dirk (links), Karin van Ingen en Dorus Pronk (midden) en rechts winkelmedewerkers in de winkel.
© Foto Studio Kastermans
Weesp

De Weesper zaak Pronk Kaas en Delicatessen aan de Slijkstraat is deze zomer bij de consumentenverkiezing verkozen tot beste kaas- en delicatessenwinkel van Noord-Holland.

Bij de verkiezing konden klanten verbeterpunten aanreiken. Verruiming van de openingstijden werd het vaakst genoemd. Prompt heeft de familie Pronk dat opgepakt: met als gevolg dat de winkel met ingang van 2 oktober ook op woensdag is geopend.

Dorus Pronk (36) vertelt dat het historisch zo gegroeid dat de winkel op woensdag altijd dicht was. ,,Op woensdag stonden we op markten.”

Piepklein

Eigenlijk is het een familiezaak. ’Opa’ Jan Pronk begon in 1933 met de verkoop van eieren in een piepklein winkeltje aan de Achteromstraat in Weesp. Kaas verkocht hij op markten in Amsterdam. De producten kwamen van de boerderij, met landerijen in Weesperkarspel en aan de ’s-Gravelandseweg.

Later kwamen zijn zonen Stef, Dirk en Joop in de zaak.

Aanvankelijk had de winkel een groothandelsfunctie, langzaam maar zeker werden er steeds meer delicatessen verkocht.

Vakantiebaantje

,,Kaas en noten zijn nu de core business”, zegt Karin van Ingen, die al bijna drie decennia bij Pronk werkt. ,,Toen ik op de middelbare school zat had ik een vakantiebaantje in de winkel. Later kwam ik Stef wel eens tegen in Weesp en dan vroeg hij ’kom je weer in de winkel helpen’? Ik zei steeds nee, maar 28 jaar geleden dacht ik ’waarom ook niet’ en ben al die tijd gebleven.”

Toen de kerstpakkettenverkoop een jaar of twintig geleden steeds groter werd, werd Karin van Ingen bedrijfsleider in de winkel. Ook de kerstpakkettenverkoop is er nog steeds, al is dat bedrijfsonderdeel gevestigd op het Van Houten Industriepark.

Dorus en Arnold (33) zijn de kinderen van Dirk (67) die nu in het familiebedrijf werken. Binnenkort komt dochter Joline (31) weer werken om de leiding in de delicatessenwinkel over te nemen van Van Ingen.

Het oorspronkelijke winkeltje is inmiddels behoorlijk uitgebreid. Het pand loopt helemaal door naar de Slijkstraat, waar de deuren op 15 november 1980 opengingen. De zaak is klassiek-nostalgisch ingericht met donkerhouten kasten, sierlijke lampen boven de toonbank en altijd een naar het seizoen aangepaste etalage.

Weespersluis

Van de straatkant lijkt de winkel heel klein, ook omdat de winkelpui smal is. ,,Toch weten de klanten ons steeds opnieuw te vinden” vertelt Van Ingen. ,,We merken duidelijk de aanwas van de bevolking door de bouw in Weespersluis. We hebben ook steeds meer jonge gezinnen als klant.”

Dorus: ,,Dat heeft er misschien wel toe bijgedragen dat we die mail kregen, waarin stond dat ze graag wilden dat we meededen aan de verkiezing. Meestal doen we niet mee. We kenden die verkiezing verder niet maar het is een verkiezing door consumenten, waarbij ze direct feedback konden geven, dat vond ik waardevol. En er stond in dat we een kansrijk waren.” Dorus vroeg zich wel af waarom de verkiezing in vakantietijd werd gehouden. ,,De consumenten blijken vooral de kwaliteit van de producten en de vriendelijke bediening te waarderen. Het verbeterpunt dat het meest genoemd werd, waren de openingstijden, dat pakken wij nu meteen aan.” Waar bestaat de prijs eigenlijk uit? ,,Eeuwige roem”, lacht vader Dirk.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen