Premium

Commentaar: Troonrede van waarschuwingen en bedrukte zwaarmoedigheid

Commentaar: Troonrede van waarschuwingen en bedrukte zwaarmoedigheid
Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.
© ANP/Frank van Beek

Het zou de Troonrede worden ter opluistering van het ’miljardenfeest’ dat deze derde dinsdag in september in petto had. Uit de mond van koning Willem-Alexander kwam echter een zuinige winstwaarschuwing.

Het is blijkbaar makkelijker voor de regering bij economische neergang inspirerende en enthousiasmerende woorden tot het volk te spreken, dan in deze tijd van welvaart en groei. Want de Troonrede was door alle waarschuwingen een en al bedrukte zwaarmoedigheid.

Vanuit de kennelijke behoefte elk politiek hangijzer te willen benoemen, bood het compacte overzicht van de stand van het land aan het begin van dit laatste parlementaire jaar van Rutte III weinig ruimte voor optimisme en vrolijkheid. Onheil komt tot ons in de vorm van migratie, handelsoorlogen, Brexit, klimaat. Zaken die door ons land met zijn stabiele regering natuurlijk niet te beïnvloeden zijn. Ze overkomen ons.

Binnenlandse problemen zijn er ook: vergrijzing, ondanks ’mooie beroepen’ personeelstekorten in zorg en onderwijs, slecht functionerende overheidsloketten bij Belastingdienst en UWV. Plannen om die aan te pakken zijn er ook, alleen koppelt de Troonrede er weinig aansprekende termen aan als pensioen-, klimaat-, sport- en preventieakkoord, aan te vullen met begrippen als strategische en groei-agenda.

De boodschap ’hoed u voor te veel gejubel’ mag dan verstandig ogen, een scheut optimisme kunnen 17 miljoen niet in een mal passende Nederlanders ook wel eens gebruiken als ergens de schouders moeten worden ondergezet.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.