Premium

Stadspartij Purmerend tegen plan voor fusie afvalbedrijven HVC en AEB

Purmerend

De Stadspartij in Purmerend ziet een eventuele fusie tussen de Huisvuilcentrale (HVC) en het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf niet zitten.

De fusie wordt gezien als een mogelijkheid om het Amsterdamse afvalbedrijf te redden van de ondergang. Door wanbeleid en achterstallig onderhoud zijn vier van de zes verbrandingsovens van de afvalverwerker stilgelegd. ,,Er dreigt voor de gemeente Amsterdam een financieel debacle dat mogelijk de half miljard euro gaat overschrijden’’, vat fractievoorzitter Bert Meulenberg de problemen samen in een brief aan het Purmerendse college. De Amsterdamse wethouder Udo Kock diende zijn ontslag in als gevolg van de problemen.

Het laatste nieuws is dat een fusie tussen de AEB en de Alkmaarse Huisvuilcentrale het voortbestaan van de Amsterdamse afvalverwerker kan redden. De HVC is een afvalverwerkingsbedrijf dat in enkele tientallen gemeenten actief is, waaronder Purmerend. Purmerend is daarom ook een van de aandeelhouders van de HVC.

Meulenberg ziet die fusie niet zitten, al is het alleen maar omdat beide bedrijven daardoor een schuldenlast hebben van in totaal ruim 1,2 miljard euro. Bovendien zou HVC dan een ’nagenoeg failliete organisatie’ overnemen. Hij wil weten wat de rol van de aandeelhouders is bij de fusie, en of er mogelijkheden zijn om die te voorkomen. ,,Is het mogelijk dat een van de aandeelhouders een extra aandeelhoudersvergadering kan beleggen?’’, vraagt het raadslid van de Stadspartij. ,,Zo ja, is het college bereid om dit te doen?’’

Meulenberg vraagt zich ook af wat de mogelijkheden zijn als de fusie wel doorgaat. ,,Is er dan een mogelijkheid voor Purmerend om als aandeelhouder uit te treden, en wat zijn daarvan de gevolgen?’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen