Premium

Het geluk van Alvarez bij Ajax: ’Mijn vriendin is bij me en ik heb mijn huis en mijn auto’

Het geluk van Alvarez bij Ajax: ’Mijn vriendin is bij me en ik heb mijn huis en mijn auto’
Ajacied Edson Alvarez: ,,Winnen, ten koste van alles.’’
© Foto ANP/Olaf Kraak
Amsterdam

De Europese triomftocht van Ajax in het afgelopen seizoen, die in de halve finale tegen Tottenham Hotspur strandde, beleefde Edson Alvarez (21) in Mexico-stad aan de buis gekluisterd.

„Ik wist dat Ajax me wilde kopen en dat maakte de wedstrijden nóg spannender”, lacht de middenvelder die staat te trappelen om dinsdagavond zijn debuut in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal te maken. Ajax trapt om negen uur in de Johan Cruijff Arena af tegen OSC Lille. De Amsterdamse club is ingedeeld in groep H. Chelsea en Valencia zijn de twee andere tegenstanders.

Gelukkig

Alvarez is – zo benadrukt hij op sportpark De Toekomst – op dit moment volkomen gelukkig. „Ik voel me thuis in Nederland. Mijn vriendin is bij me en ik heb mijn huis en mijn auto.”

En het wordt nog beter. „Mijn ouders zijn vrijdag in Amsterdam aangekomen om me in de Champions League te zien. Ik hoop dat ik speel”, aldus Alvarez die buiten het veld de vriendelijkheid zelve is, maar binnen de lijnen de duels stevig aangaat en zijn Latijns-Amerikaanse roots niet verloochent.

Fans

„Dit is voor een jonge speler de best denkbare ervaring. En ik krijg de kans om deze belangrijke wedstrijd mee te maken”, mijmert hij. De Champions League geniet volgens hem groot aanzien in Mexico. „Iedere voetballiefhebber kijkt. Maar niet alleen in Mexico, denk ik. De Champions League heeft fans over de hele wereld.”

Dat ondervond de middenvelder, die ook als centrale verdediger en zelfs als rechtsback uit de voeten kan, na zijn belangrijke kopgoal tegen APOEL Nicosia.

„Mijn telefoon explodeerde van de berichten en op social media lieten alle Ajax-fans en Mexicanen blijken heel blij voor me te zijn. Het voetbalminnende deel van Mexico leeft mee met alle landgenoten in Europa: Raul Jimenez (Wolverhampton Wanderers, red.), Guti (PSV) en Hirving Lozano bij Napoli. Ze zijn echt trots.”

Last

In de Champions League-play-off met APOEL viel er een last van Alvarez’ schouders.

„In het begin moest ik aan het Nederlandse voetbal wennen, omdat ik negentig minuten alert moet zijn. Het voetbal gaat sneller en de tegenstanders zijn sterker. In Mexico heb je aan de bal meer tijd. Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Nicolas Tagliafico leren me elke dag zo veel. Mede daarom kon ik al zo belangrijk voor Ajax zijn en dat voelt fijn. Tegen APOEL was mijn eerste wedstrijd in de basis, ik zag de kans om in te koppen en scoorde met alles wat ik in me had. Het doelpunt was voor mijn teamgenoten, de club en de fans.”

Wat hem opviel, was de sfeer in de Johan Cruijff Arena. Opmerkelijk voor iemand die al voor meer dan tachtigduizend toeschouwers in het Azteca-stadion speelde. „De supporters hier zijn really really crazy. Zoiets moois heb ik in mijn leven nog niet meegemaakt. De fans geven ons energie.”

Die is volgens hem ook nodig tegen OSC Lille. „Een heel goede ploeg, heb ik begrepen”, aldus Alvarez, die zijn Latijns-Amerikaanse mentaliteit in de wedstrijd wil leggen. „Onze mindset is dat je altijd moet winnen, ten koste van alles. Als het niet mooi kan, dan maar lelijk.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen