Premium

Nieuw onderzoek naar leefbaarheid bij A8-A9

Nieuw onderzoek naar leefbaarheid bij A8-A9
Heemskerk

Het provinciebestuur laat nieuw onderzoek doen naar de verbinding tussen de A8 en de A9. Gedeputeerde Adnan Tekin zoekt manieren om de leefbaarheid in onder meer de Broekpolder te verbeteren.

De provincie heeft de voorbereiding voor de nieuwe weg in twee delen gesplitst. Op korte termijn wil Tekin dat er oplossingen komen voor de leefbaarheid in de Broekpolder, Krommenie, Assendelft en Wormerveer. Hij wil de verkeersdruk daar verminderen door veel voorrang te geven aan fietsers en het openbaar vervoer. Verder wil hij maatregelen om de luchtkwaliteit verbeteren.

Op lange termijn kijkt hij of de nieuwe weg verdiept of in een tunnel aangelegd kan worden, dit om het landschap te sparen. De provincie wil dat de Stelling van Amsterdam op de Unesco-lijst met Werelderfgoed blijft staan, waar de nieuwe weg dwars doorheen zou gaan.

Tekin sprak eerder deze maand met de Stuurgroep Verbinding A8-A9 over de gevolgen van het programma van het nieuwe provinciebestuur voor het project. De nieuwe coalitie gaat nog steeds uit van de voorkeur van de vorige coalitie voor de Golfbaanvariant. Een combinatie van vijf bureaus stelt daar een landschapsplan voor op.

Afstel

De Heemskerkse wethouder Gaatze de Vries hoopt dat de onderzoeken gevolgen hebben voor die voorkeur. Heemskerk is mordicus tegen de Golfbaanvariant, De Vries is is daarom zelfs uit de stuurgroep gestapt. ,,Misschien dat straks de keuze opnieuw onderzocht moet worden en ik weer lid van de stuurgroep kan worden’’, zegt hij.

Het Economisch Forum Holland boven Amsterdam zegt dat het coalitieakkoord tot uitstel leidt van de hele weg en vreest zelfs voor afstel.

Ondertussen hangt ook het stikstofbesluit van de Raad van State boven de nieuwe weg. Die oordeelde in mei dat als bij een project stikstof vrijkomt, dat direct gecompenseerd moet worden. Stikstof is schadelijk voor de natuur. Gangbaar was, om een voorschot te nemen op compensatie in de toekomst. Het ministerie van milieu heeft een nieuw programma aangekondigd waarmee berekend kan worden of een project de natuur schaadt. Zo nee, dan kan een project doorgaan.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen