Premium

Al 95 jaar tuinieren in groene oase in Haarlem-Noord

Al 95 jaar tuinieren in groene oase in Haarlem-Noord
Voorzitter Wybe Dekker (links) en penningmeester André Kronenburg van de stichting Doe-tuinen in de Cornelia Westendorptuin.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Op het eerste gezicht valt de groene oase die schuilgaat achter de hoge bomenrij langs de Van Dortstraat niet meteen op. Toch is de Cornelia Westendorptuin een plek waar door jong en oud al 95 jaar lang volop wordt getuinierd.

Reden voor een feestje, vinden André Kronenburg en Wybe Dekker van de stichting Doe-tuinen Haarlem, die op het complex zo’n 87 moestuintjes beheert. ,,Wij krijgen mensen het huis uit die anders achter de geraniums gaan zitten.’’

De Cornelia Westendorptuin is vernoemd naar de onderwijzeres die de lap grond met een afmeting van een hectare in 1924 ter beschikking stelde aan de gemeente voor de educatie van kinderen. ,,Ze vond het belangrijk dat kinderen onderwezen werden in de natuur’’, zegt Dekker, voorzitter van de stichting Doe-tuinen.

Al 95 jaar tuinieren in groene oase in Haarlem-Noord
Cornelia Westendorp (tweede van links) richtte in 1924 het tuinencomplex op.

Een deel van het complex is vandaag de dag nog steeds in gebruik als schooltuin. Penningmeester Kronenburg wijst richting een groepje kinderen, dat op een mooie nazomermiddag druk bezig is met het plukken van kruiden. ,,Het is prachtig, de verwondering die je ziet bij jonge leerlingen. Ze zijn gewend om alles bij de supermarkt te halen. Maar al dat eten komt natuurlijk ergens vandaan.’’

Ook stichting Ecosol maakt gebruik van een reepje grond als Groene Werkplaats voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek. De stichting Doe-tuinen beheert de rest van het groen.

In 2005 is die club in het leven geroepen om het beheer van zeven moestuincomplexen van de gemeente over te nemen. In de Spaarnestad heeft de stichting inmiddels meer dan 500 tuintjes met talloze vrijwilligers en leden.

Al 95 jaar tuinieren in groene oase in Haarlem-Noord
Oogst in de moestuin.
© Foto Eelco van Rietbergen

Zo is ook de Cornelia Westendorptuin officieel eigendom van de gemeente. ,,Je staat hier dus op openbare grond’’, legt het tweetal uit. Een groot hek, dat ’s avonds dichtgaat, moet het gebied vrijhouden van ongenode gasten.

Voor 25 euro per jaar kunnen Haarlemmers bij de club een stukje grond van 25 vierkante meter huren om groente, fruit en bloemen op te verbouwen. Van dat geld financiert de stichting Doe-tuinen onder meer gereedschappen en noodzakelijk onderhoud.

,,En we vragen al onze leden om 50 euro borg. Door schade en schande hebben we geleerd dat mensen hun tuintjes soms laten versloffen. Dan hadden onze vrijwilligers er een dagtaak aan om de grond weer gebruiksklaar te maken.’’ Bovendien verspreidt onkruid zich vaak snel. ,,Buurtuintjes hebben daar last van.’’

Schouw

Kronenburg en Dekker blijven even bij een overwoekerd lapje grond staan. ,,We houden eens in de twee weken een schouw om te kijken hoe alles erbij ligt. Daar zijn we best streng mee. Als we iemand meerdere malen moeten waarschuwen, dan is het klaar.’’ Lachend concluderen ze: ,,Dit tuintje zou nu niet door de test komen, nee.’’

Al 95 jaar tuinieren in groene oase in Haarlem-Noord
Het water uit de pomp komt uit de omgeving.
© Foto Eelco van Rietbergen

Het bescheiden formaat van de moestuinen zien de twee bestuursleden eerder als een groot voordeel dan een nadeel. ,,Een volkstuin heeft een heel ander principe dan een doe-tuin. Volkstuinen zijn vaak een stuk groter. Je hebt daar echt een dagtaak aan het onderhoud’’, legt Kronenburg uit.

De doe-tuinen zijn met een afmeting van 5 bij 5 meter qua formaat beter behapbaar. ,,We zijn daarom erg in trek bij ouderen en gezinnen met jonge kinderen.’’

Sociale cohesie

De twee mannen vinden dat de doe-tuinen bijdragen aan de ’sociale cohesie’ in de wijk. ,,Je komt hier om te ontspannen, maar ook voor de gezelligheid. En als je hier eenmaal komt, ga je niet snel weer weg’’, zegt Kronenburg enthousiast. ,,Het is echt een trefpunt, bijvoorbeeld voor ouderen.’’

Die komen wekelijks een paar uur langs om te schoffelen en te wieden, maar ook om een praatje te maken. ,,We hebben op dit complex bijvoorbeeld een dame die de tachtig gepasseerd is en hier op een speciale fiets naartoe komt.’’

Zelf ’ontdekte’ hij de Cornelia Westendorptuin zeven jaar geleden pas. ,,Via mijn vrouw. Voor die tijd hadden we er nooit van gehoord.’’ Inmiddels is hij ook vrijwilliger bij de schooltuinen.

Om het 95-jarig bestaan van de Cornelia Westendorptuin te vieren, geeft de stichting Doe-tuinen een jubileumfeest. Op zaterdag 21 september tussen 10.00 en 14.00 uur zijn natuurliefhebbers welkom bij het moestuinencomplex aan de Van Dortstraat.

Bioloog Dik Vonk vertelt tijdens een rondleiding door de tuin over insecten en imker Matthias Kail gaat in op het leven van bijen. De Schoterveense watermolen, die vlak naast het complex ligt, is voor de gelegenheid open voor publiek. Via een ’geheim snipperpaadje’ en een tijdelijk bruggetje over de sloot kunnen bezoekers de oversteek maken van de Cornelia Westendorptuin naar de molen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen